Η ΗΕΩ, η σταδιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πρωταρχική αιτία απώλειας της όρασης στον δυτικό κόσμο ε ασθενείς άνω των 50 ετών. Πάνω από 25.000.000 ανθρώπων στον κόσμο αυτό το διάστημα υποφέρουν από αυτή την ασθένεια με αύξηση 500.000 κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλοί τύποι της ΗΕΩ αλλά κυρίως δύο γενικές μορφές: η υγρή ή εξιδρωματική και η ξηρή ή αλλιώς ατροφική.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΕΩ
Η ΗΕΩ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των ματιών που επηρεάζει την περιοχή του αμφιβληστροειδή που εξειδικεύεται στην επισήμανση λεπτομερειών και μας βοηθάει να διαβάσουμε και να αναγνωρίσουμε πρόσωπα. Η εξιδρωματική ΗΕΩ είναι επίσης γνωστή ως υγρή ή νεοαγγειακή ΗΕΩ, είναι μια πιο ασυνήθιστη φόρμα της ΗΕΩ (περίπου 15%) αλλά τείνει να εξελίσσεται πιο γρήγορα. Απαιτείται άμεση θεραπεία για να σταματήσει η μη αναστρέψιμη καταστροφή της κεντρικής όρασης σε μια μικρή περίοδο χρόνου (βδομάδες ή μήνες).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΓΡΗΣ ΗΕΩ
Αυτή η ασθένεια δημιουργεί αιμορραγίες και διαρροές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα κυρίως στην κεντρική περιοχή του, την ωχρά κηλίδα. Αυτές οι αιμορραγίες προκαλούνται από μικρά ανώμαλα αγγεία (χοριοειδική νεοαγγείωση) που εισβάλλουν στον αμφιβληστροειδή από το κατώτερο στρώμα (τον χοροειδή) και καταλήγουν να καταστρέφουν την νευροαισθητηριακή δομή της ωχράς κηλίδας και να οδηγούν σε απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Αυτοί που υποφέρουν από την ΗΕΩ και που σταδιακά χάνουν την κεντρική όραση, τους είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν εργασίες που απαιτούν ακρίβεια όπως η οδήγηση, το διάβασμα ή το γράψιμο. Οι παθόντες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο ενός ανθρώπου αλλά μπορούν να περπατάνε χωρίς να σκοντάφτουν και να παραμένουν σχετικά ανεξάρτητοι. Από την άλλη πλευρά, ίσως είναι δύσκολο για αυτούς να εκτιμήσουν αποστάσεις ή ύψη πηγαίνοντας πάνω ή κάτω προβληματικά. Αυτή η ασθένεια συνήθως ξεκινάει από το ένα μάτι και τελικώς επηρεάζει και τα δύο. Γι’ αυτό το λόγο οι ασθενείς ίσως να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πρόβλημα με την όρασή τους εκτός αν τυχαία καλύψουν το υγιές μάτι και ξεκινήσουν να βλέπουν διαστρεβλωμένες γραμμές με το επηρεασμένο μάτι (μεταμορφοψία)
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ;
Καθώς αυτή η ασθένεια σχετίζεται με την ηλικία η ΗΕΩ δεν μπορεί να προληφθεί. Μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στους καπνιστές οπότε το να έχετε μια υγιή δίαιτα χωρίς να καπνίζετε και να υποβάλλεστε τακτικά σε εξέταση των ματιών από την ηλικία των 50, θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα ληφθούν.
ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα σημαντικές πρόοδοι στην θεραπεία της υγρής ΗΕΩ που έχουν κάνει επανάσταση στη θεραπεία αυτής της ασθένειας και έχουν δώσει νέα ελπίδα για τη διατήρηση της όρασης των ασθενών μας. Η κύρια θεραπεία για να προσπαθήσει κανείς να ελέγξει την υγρή ΗΕΩ χρησιμοποιεί την εφαρμογή των αναστολέων της αγγειογένεσης μέσω ενδοοφθαλμικών ενέσεων απευθείας μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα. Αυτά τα φάρμακα, μπλοκάρουν το μόριο που προκαλεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη των νεοαγγειακών μεμβρανών σε υγρή ΗΕΩ: το αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF). Αυτή η θεραπεία καταφέρνει να σταματήσει την ασθένεια στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις και να βελτιώσει την μία από τις τρεις περιπτώσεις. Σε ειδικές ή σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις πρέπει να δοκιμαστούν άλλες πιο εναλλακτικές θεραπείες όπως το laser με φωτοπηξία, είτε απευθείας είτε στα τροφικά αγγεία καθώς και η φωτοδυναμική θεραπεία και σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός με την χειρουργική επέμβαση.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ
Έλεγχοι: Απαιτείται ένας διεξοδικός οφθαλμολογικός έλεγχος που θα συμπεριλαμβάνει έλεγχο του αμφιβληστροειδή, αυτοφθορισμό, οπτική τομογραφία συνοχής(ΟCT), φλουοραγγειογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις αγγειογραφία πράσινης ινδοκυανίνης.
Eνδοβολβικές ενέσεις: Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία (σταγόνες) και δεν είναι γενικά ενοχλητικές για τον ασθενή. Αυτή είναι μια σύντομη διαδικασία που διεξάγεται σε χειρουργείο πάντα κάτω από αυστηρά άσηπτες συνθήκες.
Προφυλάξεις: Πριν την παρέμβαση το μάτι και τα βλέφαρα απολυμαίνονται διεξοδικά με διαλύματα ιωδίου.
Κίνδυνοι: Όπως σε κάθε διαδικασία το πιο μεγάλο ρίσκο είναι η λοίμωξη του οφθαλμού αλλά αν το μάτι είναι σωστά απολυμασμένο πριν την ένεση, το ρίσκο είναι εξαιρετικά μικρό, λιγότερο από μια περίπτωση στους 5 χιλιάδες ασθενείς.