Κεντρική ορώδης χoριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Η κεντρική ορώδης χοριοειδοπάθεια που επίσης ονομάζεται κεντρική ορώδης χoριοαμφιβληστροειδοπάθεια ή κεντρική ορώδης αμφιβληστροπάθεια είναι μια σχετικά συχνή οφθαλμική πάθηση η οποία προσβάλλει υγιείς νεαρούς ενήλικες, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρασης και είναι πιθανόν η πιο συχνή αμφιβληστροειδική πάθηση μετά την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση της. Αυτοί είναι η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων ειδικά κορτικοστεροειδών και οι αγχώδεις καταστάσεις.

Αίτια: η ΚΟΧ είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εστιακή διάσπαση στη διαπερατότητα του μελάγχρου επιθηλίου. Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν υγρό διαφεύγει από τα μικρά αγγεία του χοροειδούς τη στιβάδα των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή οδηγώντας έτσι σε αποκόλληση του νευροεπιθηλίου του αμφιβληστροειδή και εντοπίζεται συνήθως στην περιοχή της ωχράς. Αυτή η αποκόλληση σημαίνει ότι οι φωτουποδοχείς δεν διατρέφονται κανονικά και έτσι σταματούν να λειτουργούν σωστά.

Συμπτώματα: Διάφορα συμπτώματα περιγράφονται. Μια θολή ή σκοτεινή κηλίδα στο κέντρο της όρασης, παραμόρφωση των ευθειών γραμμών στο προσβεβλημένο μάτι ή αντικείμενα τα οποία φαίνονται μικρότερα από ότι στο άλλο μάτι.


Πως θεραπεύεται
;

Απαραίτητη είναι μια λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση που πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • φωτογράφιση αμφιβληστροειδή
  • φωτογράφιση αυτοθφορισμού
  • OCT αμφιβληστροειδή
  • φλουαροοαγγειογραφία και
  • αγγειογραφία ινδοκυανίνης (ICG) .

 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αποκαθίσταται μόνο του με μικρή ή και καθόλου μείωση στην όραση. Σε άλλες περιπτώσεις ειδικά όταν δεν έχουμε βελτίωση μετά από μερικές εβδομάδες και όταν η διαφυγή εντοπίζεται έξω από την ωχρά, η εστιακή φωτοπηξία (laser) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Είναι προτιμότερο να αποφύγει κανείς τη χρόνια συσσώρευση υγρού μέσα στον αμφιβληστροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη μείωση της όρασης λόγω ατροφίας του μελαγχρόου επιθηλίου. Αποτελεσματική επίσης μπορεί να είναι και η φωτοδυναμική θεραπεία σε επιλεγμένα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση αντιογεννετικών παραγόντων μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Στo RetinaCare Diathlasis είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε όλο το φάσμα των διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών σε περιπτώσεις ΚΟΧ.