Laser φωτοπηξία αμφιβληστροειδούς

H ακτινοβολία με laser αποτελεί σημαντικό θεραπευτικό «εργαλείο» στην αντιμετώπιση παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Είτε στο ιατρείο, είτε στο χειρουργείο ο οφθαλμίατρός σας εφαρμόζει συγκεκριμένα πρωτόκολλα laser φωτοπηξίας προκειμένου να επιτύχει το ζητούμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Είδη laser φωτοπηξίας.Εφαρμογή σε παθήσεις

Η laser φωτοπηξία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τη τοποθέτηση των βολών laser στον αμφιβληστροειδή. Η εστιακή φωτοπηξία αφορά την εφαρμογή βολών laser στη περιοχή της ωχράς κηλίδας, τη κεντρική δηλαδή περιοχή της όρασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθήσεις που σχετίζονται με κάποιου βαθμού οίδημα στην ωχρά κηλίδα, όπως π.χ. το διαβητικό οίδημα της ωχράς ή το οίδημα λόγω φλεβικής απόφραξης αμφιβληστροειδούς. Στην περιφερική φωτοπηξία τοποθετούνται βολές laser στη περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη παθολογικών «νεοαγγείων» σε καταστάσεις προχωρημένης π.χ. διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και να περιοριστεί ο κίνδυνος εκσεσημασμένης απώλειας όρασης. Περιφερικού τύπου φωτοπηξία εφαρμόζεται ακόμη σε περιστατικά ρωγμής του αμφιβληστροειδούς προκειμένου να «περιχαρακωθούν» τα χείλη της ρωγμής και να αποφευχθεί μελλοντική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Ανάλογα τώρα με το μήκος κύματος της εφαρμοζόμενης δέσμης ακτινοβολίας τα laser που εφαρμόζονται στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Green(532nm)
Εφαρμόζεται τόσο όσο εστιακό, όσο και ως περιφερικό laser για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς.

Yellow(577nm)
Eμφανίζει μέγιστη απορρόφηση από την αιμοσφαιρίνη (βασικό συστατικό του αίματος) και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στην αντιμετώπιση διαβητικού οιδήματος της ωχράς με τη μορφή άμεσου εστιακού laser στις αγγειακές αλλοιώσεις της ωχράς (μικροανευρύσματα).

Infrareddiode(810nm)
Εφαρμόζεται κατεξοχήν ως περιφερικό laser σε περιστατικά αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας σε νεογνά «υψηλού» κινδύνου. Λόγω της ιδιαίτερου φάσματος απορρόφησης του το διοδικό laser έχει εφαρμοστεί ως μέσο εν τω βάθει εστιακής φωτοπηξίας σε ιδιαίτερα περιστατικά (π.χ. πολυποειδική χοριοειδοπάθεια) με τη συνέργεια συστηματικής χορήγησης φωτοευαίσθητης χρωστικής (πράσινο ινδοκυανίνης). Αποτελεί επίσης τον ασφαλέστερο και ατραυματικότερο τρόπο κυκλοκαταστροφής σε περιστατικά γλαυκώματος τελικού σταδίου.

Διαφορές laser βυθού με laser που εφαρμόζεται π.χ. στην αντιμετώπιση διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία)

Τόσο η πηγή, όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας (μήκος κύματος, απορροφητικότητα, επίδραση σε βιολογικούς ιστούς) διαφέρουν απολύτως. Στη laser φωτοπηξία του βυθού ιστός-στόχος είναι ο αμφιβληστροειδής και το ζητούμενο αποτέλεσμα συνήθως είναι κάποιου είδους θερμική «βλάβη» προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη «νεοαγγείων» ή να «σφραγιστεί» μια ρωγμή.

Στο RetinaCare του Diathlasis, όλες οι φωτοπηξίες laser πραγματοποιούνται με το Pascal laser Photocoagulator ώστε να πραγματοποιείται ο μέγιστος αριθμός βολών ανά συνεδρία και με την μικρότερη δυνατή κόπωση και πρόκληση πόνου στον ασθενή-όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες μελέτες. Επιπλέον εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη κατανομή των βολών για καλύτερη διατήρηση της νυχτερινής όρασης και του οπτικού πεδίου.