Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συμβαίνει περίπου στο 1 άτομο από τα 15.000. Αυτή η διαταραχή η οποία μπορεί να προκληθεί σε οποιαδήποτε ηλικία είναι πιο συνηθισμένη σε ασθενείς με μυωπία και σε αυτούς που έχουν οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα λεπτό στρώμα που καλύπτει το εσωτερικό μέρος του τοιχώματος του ματιού, όπου συγκεντρώνονται οι εικόνες που στέλνονται στον εγκέφαλο. Κάτω από κανονικές συνθήκες ο αμφιβληστροειδής επισυνάπτεται στο πιο εξωτερικό στρώμα, στο χρωστικό επιθήλιο του αμφιβληστροειδή.

Εννοιολογικά η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή εμφανίζεται όταν το νευροαισθητικό στρώμα και το χρωστικό επιθήλιο του αμφιβληστροειδή χωρίζονται.
Υπάρχουν 3 διαφορετικοί μηχανισμοί που μπορεί να προκαλέσουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

  • Ρηγματογενής: είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή και προκαλείται από ρήξη του αμφιβληστροειδή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από αποκόλληση του υαλώδους σώματος.
  • Ελκτικός: συνήθως σχετίζεται με την παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Εξιδρωματικός: συνήθως σχετίζεται με φλεγμονή ή αγγειακές παθολογίες ή τραυματισμό του αμφιβληστροειδή ή του χοροειδή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το κύριο σύμπτωμα είναι συνήθως οι επαναλαμβανόμενες λάμψεις ή φως στην ίδια περιοχή του οπτικού πεδίου. Αυτό το σύμπτωμα θα δείξει μια ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, μια κατάσταση που μπορεί να λήξει ως αποκόλληση του αμφιβληστροειδή

Η έγκαιρη ανίχνευση ενός σχισίματος του αμφιβληστροειδή και η μετέπειτα επεξεργασία του, χρησιμοποιώντας laser με φωτοπηξία μπορεί να αποτρέψει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η μερική ή η ολική απώλεια της όρασης, που γίνεται αντιληπτή σαν μια μαύρη κουρτίνα από πάνω σας ή από κάτω.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ

Συνιστάται ένας λεπτομερής οφθαλμολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη εξέταση του περιφερικού αμφιβληστροειδή για να διαγνωστούν όλα τα προβλήματα στον αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνα για την αποκόλληση. Η οπτική τομογραφία της συνοχής και ένας υπέρηχος ματιού μπορεί κάποιες φορές να είναι χρήσιμα για να γίνει η διάγνωση.

Η θεραπεία σχεδόν πάντα είναι χειρουργική και συνίσταται στην επανασυγκόληση του αμφιβληστροειδή. Ο σκοπός είναι να προσαρμοστεί ο αμφιβληστροειδής και να δημιουργήσει μια προσκόλληση ανάμεσα στο νευροαισθητικό και το χρωστικό επιθήλιο για να σφραγίσει τις ρωγμές του αμφιβληστροειδή χρησιμοποιώντας laser με φωτοπηξία.

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές για να θεραπευτεί η Ρηγματογενής αποκόλληση του αμφιβληστροειδή και σε κάθε περίπτωση πρέπει ν αναλύεται διεξοδικά για να διαλέξεις τη σωστή.

Η ταχύτητα και ο βαθμός της οπτικής ανάκτησης εξαρτάται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Το Ινστιτούτο Ωχράς Κηλίδας έχει όλη τη νέα τεχνολογία για τη θεραπεία της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή. Διαλέγοντας την καλύτερη χειρουργική τεχνική για κάθε περίπτωση σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να θεραπεύσουμε με τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.