Πολίτης Ηλίας

Αγαπητέ κε Πολίτη Ηλία,δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας χωρίς να την δημοσιεύσω γιατί δεν έχω ούτε το email σας ούτε το τηλέφωνό σας.

Περισσότερα..

Αμβλυωπία από υψηλή μυωπία σε παιδί

Η Αφροδίτη Μ.ρώτησε:Κυριε Κανιούρα,θα εκτιμουσα πολυ τις πληροφοριες που θα μου δινατε σχετικα με το προβλημα που αντιμετωπιζω με την κορη μου:

Ανακαλυψαμε σχετικα αργα, στην ηλικια των 5.5, οτι πασχει απο αμβλιωπια με το «κακο» ματι να εχει κακοηθη μυωπια 10 βαθμους και το «καλο» αριστη οραση.

Σημερα, 9 μηνες μετα, με την μεθοδο καλυψης του «καλου»ματιου,ειμαστε στην ιδια κατασταση!
Η μικρη δεν δεχεται την καλυψη,με το ζορι 1 ωρα την ημερα!Ξερω οτι πρεπει για αρκετες ωρες..αλλα το παιδι δεν βλεπει ουτε τα παιδικα στην τηλεοραση απο αποσταση 50 cm. Οταν παει να ζωγραφισει κατι βαριεται και θυμωνει πολυ γιατι βγαινει απο τις γραμμες..

Περισσότερα..

Κόστος για λέηζερ μυωπίας

Η Καρανίκα Πόπη ρώτησε:Γεια σας, εχω μυωπια 6.50 στο ενα ματι και 5 στο αλλο και αστιγματισμο 0.75 και στα δυο. Ποια θα ηταν περιπου η τιμη για να κανω λειζερ;Ευχαριστω!
 
Απάντηση:Αγαπητή Πόπη,το κόστος μίας τέτοιας επέμβασης εξαρτάται απο την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε γιατρός.Προσωπικά χρησιμοποιώ τα τελευταία τρία χρόνια την μέθοδο του Femtosecond LASIK η οποία είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη που υπάρχει διεθνώς.Για λεπτομέρεις μπορείς να δεις εδώ Διαθλαστική Χειρουργική.Το κόστος είναι 1800 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τον προεγχειρητικό έλεγχο,την επέμβαση και την μετεγχειρητική παρακολούθηση για ένα χρόνο(περίπου 5 επισκέψεις).
Περισσότερα..

Στραβισμός-Νυσταγμός σε νέα γυναίκα

Η Καραγιάννη Λίλια ρώτησε:Γιατρε καλησπερα.Ειμαι 25 ετων κα εχω νυσταγμο και στραβισμο. Εκανα 2 επεμβασεις μια στα 5 με αριστερο συγκλινοντα στραβισμο και αντισταθμιστικη θεση κεφαλης. Στα 12 ξαναεκανα επεμβαση για την κλιση της κεφαλη οπου και βελτιωθηκε..Τωρα αρχιζει να εχω μια αποκλιση προς τα εξω στο αριστερο μου ματι και τρεμει και τα δυο ματια.Τι μπορω να κανω;Διπλωμα μπορω να παρω;Απορριπτω δουλειες γιατι δεν εξυπηρετουμαι με την συγκοινωνια.Σας παρακαλω βοηθηστε με. Συγνωμη ανα σας κουρασα.Ευχαριστω πολυ.
 
Απάντηση:Αγαπητή Λίλια,θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς έναν συνάδελφο με εξειδίκευση στους στραβισμούς.Συνήθως τέτοιοι είναι οι παιδοφθαλμίατροι.Θα μπορούσα να σου συστήσω κάποιον απο το τηλέφωνο όμως.Εαν υπάρχει κάποιος αποκλίνων στραβισμός αυτός θα μπορούσε να διορθωθεί εύκολα με χειρουργείο εφόσον δημιουργεί θέμα.Για τον νυσταγμό(το τρέμουλο που αναφέρεις) δεν υπάρχει κάποια αντιμετώπιση.Ανάλογα με την οπτική οξύτητα που πετυχαίνεις θα εξαρτηθεί αν μπορείς να πάρεις δίπλωμα οδήγησης.Είμαι σίγουρος ότι θα βρείς τρόπους να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες σου όπως έκαναν και πολλοί άλλοι σε παρόμοια κατάσταση με την δική σου.
Περισσότερα..

Κερατόκωνος

Ο κος Καλαφάκης ρώτησε:Αποφασισα να στειλω σε εσας λογω του οτι βλεπω την αμεση απαντηση σας σε ερωτησεις ασθενων . Εχω απο τα 19 μου κερατοκωνο μονο στο δεξι ματι ,Το αριστερο δοξα το θεο, μεχρι και σημερα ειναι μια χαρα (μονο 0,5 μυωπικο αστιγματισμο ) αλλα οχι κερατοκωνο . Επισκεφτομαι ενα οπτικο ο οποιος με εχει βοηθησει παρα πολυ και μου λεει οτι εδω και 4 χρονια που με παρακολουθει η κατασταση ειναι σταθερη ( γι αυτο και δεν μου εχει αλλαξει φακο ) και πως δεν εμπνεει καμια ανυσηχια η κατασταση του ματιου μου , γι αυτο και θεωρει οτι δεν ειναι απαραιτητη μια επεμβαση στο ματι ( τυπου crosslinking) Μιας και αυτη γινεται για να σταθεροποιηθει μια κατασταση που ήδη σε εμενα εδω και 4-5 χρονια ειναι σταθερη χωρις εξελιξη. Επισης μου ειπε οτι εχει παρατηρηθει οτι εαν ο κερατοκωνος διαπιστωθει οτι δεν εχει εξελιχθει για 18 μηνες περιπου , αυτο σημαινει οτι σταματησε εκει ..θα ηθελα τη γνωμη σας πανω σε αυτο και επισης καποιες φορες που βγαζω τον ημισκληρο φακο απο το δεξι ματι νιωθω οπως οταν μπαινει κατι στο ματι μας (περναει μετα απο λιγη ωρα ) κατι σαν ενοχληση οπως οταν μπαινει ενα σκουπιδακι ..Γιατι συμβαινει αυτο; Επισης σε ασθενεις με κερατοκωνο υπαρχει περιπτωση να «σπασει» ο κερατοειδης; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και sorry αν σας κουρασα…
Απάντηση:Αγαπητέ κε Καλαφάκη,περίπτωση να «σπάσει» ο κερατοειδής δεν υπάρχει.Από τα λεγόμενά σας συμπεραίνω ότι πρόκειται για έναν σταθερό κερατόκωνο.Φαντάζομαι ότι έχουν γίνει κάποιες διαδοχικές τοπογραφίες οπίσθιας επιφάνειας  κερατοειδούς.Αυτή είναι η πιο αξιόπιστη τεκμηρίωση της στασιμότητας ενός κερατόκωνου.Η ενόχληση μετά την αφαίρεση του φακού φαντάζομαι ότι οφείλεται σε ελάχιστο μικροτραυματισμό του επιθηλίου που επουλώνεται γρήγορα.
Περισσότερα..

Στρατιωτικές σχολές

Ο Κυριάκος Η. ρώτησε:Ενδιαφέρομαι να δώσω για την Σχολή Ευελπίδων και θα ήθελα να μου πείτε τι ισχύει με τα όρια της όρασης.Ευχαριστώ.
Απάντηση:Αγαπητέ Κυριάκο, τα όρια για όλες τις Στρατιωτικές Σχολές έχουν ως εξής:Στην Σχολή Ευελπίδων (Όπλων), Ικάρων (Τμήμα Μηχανικών), Μον. Υπαξ. Στρατού Ξηράς, Σχολή Τεχνικών Υπαξ. Αεροπορίας, Αεροπ. Υπαξ. Διοικητικοί η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, σε κάθε οφθαλμό, 10/10 (με ή χωρίς διόρθωση) και αν υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις +/- 6 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο.
Στην Σχολή Ευελπίδων (Σωμάτων), Στρ. Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, Σχολή Αξιωματικών νοσηλευτικής η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, σε κάθε οφθαλμό, 10/10 (με ή χωρίς διόρθωση) και αν υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις +/- 6 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο.
Στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, σε κάθε οφθαλμό, 10/10 χωρίς διόρθωση.
Στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μηχανικοί), Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού η οπτική οξύτητα, χωρίς διόρθωση, πρέπει να είναι 1/10 σε κάθε οφθαλμό, με διόρθωση να φτάνει τα 10/10 σε κάθε οφθαλμό. Αν υπάρχει μυωπία να μην υπερβαίνει τo -2,5, αν υπάρχει υπερμετρωπία να μην υπερβαίνει το +3 και αν υπάρχει αστιγματισμός τις +/- 2 διοπτρίες. Ολοι οι υποψήφιοι των Σχολών του Ναυτικού δεν πρέπει να έχουν υποστεί διαθλαστική επέμβαση με ακτινωτή κερατοτομή.
Στην Σχολή Ικάρων, τμήμα Ιπταμένων η οπτική οξύτητα για μακριά και κοντά να μην είναι μικρότερη από 10/10 σε κάθε οφθαλμό ξεχωριστά και χωρίς διόρθωση. Δεν πρέπει να έχουν μυωπία μεγαλύτερη από 0.25 διοπτρίες, υπερμετρωπία μεγαλύτερη από 1.75 διοπτρίες και αστιγματισμό 0,75 διοπτρίες σε κάθε μεσημβρινό. Επίσης εσωφορία μέχρι 10 διοπτρίες, εξωφορία μέχρι 5 διοπτρίες, υπερφορία μέχρι 1 διοπτρία και εγγύς σημείο σύγκλισης όχι μεγαλύτερο από 70 cm. Να σημειωθεί πως δεν επιτρέπεται να έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε διαθλαστική επέμβαση.
Στις Σχολές Ελληνικής Αστυνομίας (Αξιωματικών και Αστυφυλάκων) η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, με ή χωρίς διόρθωση, 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 4,5 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο). Ο αστιγματισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 διοπτρίες.
Περισσότερα..

Μυωπία-Εγκυμοσύνη

Η ΠΑΛΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ρώτησε: Καλησπέρα σας,είμαι 30χρονων και το 2005 έκανα PRK (είχα μυωπία 3 βαθμους στο ένα και 1,5 στο άλλο καθώς και στα 2 ματια είχα και αστιγματισμό).Μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπω πάρα πολύ καλά,η μυωπία έφυγε τελείως καθώς και ο αστιγματισμός.Αυτό που με προβληματίζει είναι επειδή θέλω να μείνω έγκυος θα αντιμετωπίσω κανενα πρόβλημα με τα μάτια μου?από την πίεση την ώρα του τοκετού μπορεί να πάθω αποκόλληση αμφιβληστροειδούς?θα μου μεγαλώσει η μυωπία ξανα?και αν ναι μπορω να ξανακάνω laser? σας ευχαριστω εκ των προτέρων.
Απαντηση:Αγαπητή Κατερίνα,τίποτα απο όσα σε προβληματίζουν δεν πρόκειται να συμβεί.Εαν παρουσιάσεις για οποιοδήποτε λόγο ξανά μυωπία και εφόσον το επιτρέπει το παχος του κερατοειδούς σου,μπορείς να κάνεις ξανά λίγο PRK.
Περισσότερα..

Διπλωπία σε παιδί

Η κα Γιαμαλη ρώτησε: Καλησπερα,,,,πριν ενα μηνα η κορη μου που ειναι 7 ετων διαμαρτυρηθηκε οτι καποια πραγματα τα βλεπει διπλα,,,,αμεσως επισκεκφτηκα οφθαλμιατρο που μου ειπε οτι απο οφθαλμολογικης αποψεως δεν εχει τιποτα και μου συνεστησε νευρολογο σε περιπτωση που το παιδι ξαναπαραπονεθει επιμονα,,,,απο χθες λοιπον το παιδι λεει οτι τον τελευταιο καιρο τα βλεπει ολα διπλα,,,,,δεν ξερω αν πρεπει να επισκεφτω εναν αλλο οφθαλμιατρο η νευρολογο,,,,και τι ακριβως μπορει να σημαινει διπλωπια σε αυτην την ηλικια;
Απάντηση:Αγαπητή κα Γιαμαλή,θα σας συμβούλευα να πάρετε μία δεύτερη γνώμη,από παιδοφθαλμίατρο αυτή την φορά.
Περισσότερα..

Μυωπία-Μελλοντικός καταρράκτης-Laser

Η Βασιλική Π.ρώτησε: Καλησπέρα γιατρέ,είχα σχεδόν πάρει την απόφαση να υποβληθώ σε επέμβαση laser ( μυωπία 3,5 και 1,5 αστιγματισμό σε κάθε μάτι, 32 ετών ). Λέω σχεδόν διότι απόψε μου είπε κάποιος γνωστός ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στην εν λόγω επέμβαση αφού εάν προκύψει καταρράκτης μελλοντικά, δεν θα υπάχει η δυνατότητα να διορθωθεί. ισχύει κάτι τέτοιο;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Απάντηση:Αγαπητή Βασιλική,φοβού τους γνωστούς και τις καλύτερες προθέσεις έχοντες.Καμμία σχέση δεν έχουν οι δύο επεμβάσεις μεταξύ τους.Κάνοντας το laser θα απολαύσεις 30 με 40 χρόνια χωρίς γυαλιά και μυωπία προτού αποκτήσεις καταρράκτη,που και αυτό βέβαια δεν είναι σίγουρο.Φυσικά και θα μπορούσες βέβαια τότε να χειρουργηθείς,αν και είμαι σίγουρος ότι το 2052 οι καταρράκτες δεν θα χειρουργούνται με τον σημερινό τρόπο.
Περισσότερα..