26ης Οκτωβρίου 43 Θεσσαλονίκη
LIMANI CENTER Θεσσαλονίκης (πάνω από τα JUMBO)

kaniouras@yahoo.gr

Καταρράκτης

Ο Στάθης Π. ρώτησε: Αγαπητέ κύριε Κανιούρα,

θα ήθελα κάποιες πληροφορίες σχετικά με την εγχείρηση καταρράκτη.Ο πατέρας μου είναι 82 ετών και έχει καταρράκτη και στα δύο μάτια.Άκουσα ότι με την εγχείρηση του καταρράκτη μπάινει φακός μέσα στο μάτι και δεν χρειάζονται γυαλιά μετά.Πόσο κοστίζει μια τέτοια εγχείρηση;Γίνεται με λέηζερ και πόσο διαρκεί;Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:Αγαπητέ Στάθη,

Ένας ενδοφθάλμιος φακός(ενδοφακός) είναι ένας τεχνητός αντικαταστάτης του φακού του ματιού σας. Είναι μέρος της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του καταρράκτη.

Κάθε μάτι έχει ένα φακό – ένα διαφανές παράθυρο κατασκευασμένο από πρωτεΐνη και νερό που κάθεται πίσω από την κόρη. Ο φακός εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή, το οποίο στη συνέχεια στέλνει στον εγκέφαλό σας.

Καθώς μεγαλώνετε, οι πρωτεΐνες αλλάζουν και τα μέρη του φακού σας γίνονται θολερά. Αυτό είναι γνωστό ως καταρράκτης. Μπορεί να κάνει τα πράγματα να φαίνονται θολά ή να τους δίνουν μιά καστανοκίτρινη απόχρωση.

Οι καταρράκτες αποτελούν κύρια αιτία τύφλωσης, ειδικά στους ηλικιωμένους. Αλλά μπορούν να διορθωθούν μέσω χειρουργικής επέμβασης – μια διαδικασία που γίνεται περισσότερες από 2 εκατομμύρια φορές το χρόνο στις ΗΠΑ.

Ένας ενδοφθάλμιος φακός, ή IOL, είναι κατασκευασμένος από ένα διαυγές πλαστικό, και είναι περίπου 5 χιλιοστά σε διάμετρο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι.

Μπορείτε να επιλέξετε:
Μονοεστιακό IOL: Αυτός είναι ο πιο κοινός. Σε αντίθεση με τον φυσικό σας φακό, ο οποίος μπορεί να τεντωθεί ή να λυγίσει για να βοηθήσει την εστίαση των ματιών σας, αυτό το εμφύτευμα παραμένει εστιασμένο σε μία σταθερή απόσταση. Εάν εσείς επικεντρώνεστε σε απόσταση, ίσως μπορείτε να δείτε τα πράγματα μακριά, αλλά χρειάζεστε γυαλιά για να διαβάσετε ή να δείτε από κοντά.

Πολυεστιακό ενδοφακό: Όπως τα γυαλιά με πολυεστιακούς φακούς, ο φακός αυτός έχει περιοχές που σας βοηθούν να βλέπετε τα πράγματα σε διαφορετικές αποστάσεις. Θα μπορούσε να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να προσαρμοστεί ο εγκέφαλός σας, έτσι ώστε η όρασή σας να φαίνεται φυσική.

Toric IOL: Θα μπεί αν έχετε αστιγματισμό, ή έναν κερατοειδή που έχει περισσότερο σχήμα οβάλ παρά στρογγυλό. Αυτό μπορεί να κάνει την όραση θολή παντού, όχι μόνο κοντά ή μακριά. Αυτός ο φακός μειώνει τον αστιγματισμό, ώστε να μην χρειάζεστε γυαλιά για να τον διορθώσετε μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν έχετε καταρράκτη, θα δείτε έναν χειρουργό οφθαλμίατρο. Θα σας πει πιθανώς ότι είναι καλύτερο να περιμένετε για να αφαιρέσετε τον καταρράκτη έως αυτός να αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Μπορεί να κάνει τη χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο ή εξωτερική κλινική.

Στην περίπτωση του πατέρα σας θα πρέπει να έρθετε στο ιατρείο για προεγχειρητικό οφθαλμολογικό έλεγχο.Η επέμβαση μπορεί να γίνει μερικές μέρες αργότερα.Διαρκεί 20 λεπτά και αφορά το ένα μάτι.Το άλλο μπορεί να γίνει μερικές μέρες αργότερα.Το κόστος θα εξαρτηθεί από το είδος της επέμβασης και τον ενδοφακό που θα επιλέξουμε μαζί.

Πόνος πίσω από τα μάτια

Η Αλεξάνδρα Ν. ρώτησε:Αγαπητέ κύριε Κανιούρα,

παίρνω το θάρρος να σας γράψω γιατί βλέπω ότι απαντάτε άμεσα στις ερωτήσεις των ασθενών.Χτές το απόγευμα άρχισα να πονάω πίσω από το αριστερό μου μάτι.Ταυτόχρονα άρχισα να βλέπω από αυτό το μάτι χρωματιστά σχήματα σε ζικζακ που σιγά σιγά μεγάλωναν.Τρόμαξα πολύ και ξάπλωσα αφού πήρα ένα Ντεπόν.Σε λίγη ώρα ένοιωσα το κεφάλι μου να πονάει από την αριστερή πλευρά στην κορυφή.Σήμερα είμαι καλά.Θα ήθελα ένα ραντεβού για εξέταση αν γίνεται και σήμερα.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση:Αγαπητή Αλεξάνδρα,

Εάν αισθάνεστε πόνο πίσω από τα μάτια σας, υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου που λέγεται ημικρανία.
Αυτοί οι πονοκέφαλοι αρχίζουν συχνά με πόνο γύρω από το μάτι και τον κρόταφο. Στη συνέχεια μπορούν να εξαπλωθούν στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πρόδρομα σημεία,μια «αύρα» δηλαδή όπως λέγεται, η οποία μπορεί να είναι οπτικά σημάδια όπως φωτοστέφανο ή φώτα που αναβοσβήνουν,που μερικές φορές έρχονται πριν ξεκινήσει ο πόνος.

Μπορεί να έχετε επίσης ναυτία, ρινική καταρροή ή συμφόρηση. Μπορεί επίσης να είστε ευαίσθητοι στο φως, τους ήχους ή τις μυρωδιές. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

Αν έχετε ημικρανίες, μπορείτε να μάθετε να αποφεύγετε τα πράγματα που τις προκαλούν. Μπορεί να προκαλούνται από:

Έλλειψη ύπνου
Καιρικές αλλαγές
Στρες
Φώτα
Θορύβους
Έντονες μυρωδιές
Πράγματα που τρώτε ή πίνετε όπως αλκοόλ και σοκολάτα
Παράλειψη ενός γεύματος

Εάν προλάβετε μια ημικρανία αρκετά νωρίς, μπορείτε να πάρετε για ανακούφιση ένα παυσίπονο χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη η ακεταμινοφαίνη. Επιθέματα πάγου η λήψη καφείνης μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν.

Μερικές φορές μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα αντιμετωπίζουν τον πόνο. Κάποια από τα συνηθέστερα είναι οι τριπτάνες, οι οποίες βοηθούν τους περισσότερους ανθρώπους εντός 2 ωρών εάν ληφθούν αρκετά νωρίς. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες παίρνουν συχνά φάρμακο κάθε μέρα για να μειώσουν τις προσβολές που έχουν.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού.Επικοινωνήστε με την γραμματεία του ιατρείου για να κλείσετε ραντεβού για έναν οφθαλμολογικό έλεγχο ρουτίνας.

Μυγάκια

Ο Κώστας Δ. ρώτησε:Αγαπητέ κύριε Κανιούρα,έχει εδώ και 3 μέρες που από το αριστερό μου μάτι βλέπω στίγματα μάυρα τα οποία κινούνται καθώς μετακινώ το μάτι μου.Θα πρέπει να κάνω εξέταση;

Απάντηση: Αγαπητέ Κώστα,

Τα μαύρα στίγματα, οι γραμμές ή τα άλλα σχήματα που βλέπετε στα μάτια σας – δεν είναι μεγάλη υπόθεση τις περισσότερες φορές. Έρχονται και φεύγουν και είναι συνήθως αβλαβείς, αν και ενοχλητικές. Αλλά υπάρχουν στιγμές που τα μυγάκια μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός προβλήματος.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν έχετε:

Μυγάκια που δεν φεύγουν.
Μια ξαφνική αύξηση στα μυγάκια.
Επίσης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε μυγάκια και:

Βλέπετε λάμψεις φωτός.
Υπάρχει μια σκοτεινή σκιά ή κουρτίνα σε μέρος της περιφερειακής ή πλευρικής σας όρασης.
Έχετε πρόβλημα να δείτε.
Τα μάτια σας πονάνε..
Αυτά τα συμπτώματα μαζί μπορεί να σημαίνουν ρωγμή(σχίσιμο) στον αμφιβληστροειδή σας. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με laser η και επέμβαση. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σώσει την όρασή σας.

Ερωτήσεις Ασθενών

Αμβλυωπία από υψηλή μυωπία σε παιδί

Η Αφροδίτη Μ.ρώτησε:Κυριε Κανιούρα,θα εκτιμουσα πολυ τις πληροφοριες που θα μου δινατε σχετικα με το προβλημα που αντιμετωπιζω με την κορη μου:

Ανακαλυψαμε σχετικα αργα, στην ηλικια των 5.5, οτι πασχει απο αμβλιωπια με το «κακο» ματι να εχει κακοηθη μυωπια 10 βαθμους και το «καλο» αριστη οραση.

Σημερα, 9 μηνες μετα, με την μεθοδο καλυψης του «καλου»ματιου,ειμαστε στην ιδια κατασταση!
Η μικρη δεν δεχεται την καλυψη,με το ζορι 1 ωρα την ημερα!Ξερω οτι πρεπει για αρκετες ωρες..αλλα το παιδι δεν βλεπει ουτε τα παιδικα στην τηλεοραση απο αποσταση 50 cm. Οταν παει να ζωγραφισει κατι βαριεται και θυμωνει πολυ γιατι βγαινει απο τις γραμμες..

Πόσο κοστίζει το laser μυωπίας;

Η Καρανίκα Πόπη ρώτησε:Γεια σας, εχω μυωπια 6.50 στο ενα ματι και 5 στο αλλο και αστιγματισμο 0.75 και στα δυο. Ποια θα ηταν περιπου η τιμη για να κανω λειζερ;Ευχαριστω!
Απάντηση:Αγαπητή Πόπη,το κόστος μίας τέτοιας επέμβασης εξαρτάται απο την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε γιατρός.Προσωπικά χρησιμοποιώ τα τελευταία τρία χρόνια την μέθοδο του Femtosecond LASIK η οποία είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη που υπάρχει διεθνώς.Για λεπτομέρεις μπορείς να δεις εδώ Διαθλαστική Χειρουργική.Το κόστος είναι 1800 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τον προεγχειρητικό έλεγχο,την επέμβαση και την μετεγχειρητική παρακολούθηση για ένα χρόνο(περίπου 5 επισκέψεις).

Στραβισμός-Νυσταγμός σε νέα γυναίκα

Η Καραγιάννη Λίλια ρώτησε:Γιατρε καλησπερα.Ειμαι 25 ετων κα εχω νυσταγμο και στραβισμο. Εκανα 2 επεμβασεις μια στα 5 με αριστερο συγκλινοντα στραβισμο και αντισταθμιστικη θεση κεφαλης. Στα 12 ξαναεκανα επεμβαση για την κλιση της κεφαλη οπου και βελτιωθηκε..Τωρα αρχιζει να εχω μια αποκλιση προς τα εξω στο αριστερο μου ματι και τρεμει και τα δυο ματια.Τι μπορω να κανω;Διπλωμα μπορω να παρω;Απορριπτω δουλειες γιατι δεν εξυπηρετουμαι με την συγκοινωνια.Σας παρακαλω βοηθηστε με. Συγνωμη ανα σας κουρασα.Ευχαριστω πολυ.
 
Απάντηση:Αγαπητή Λίλια,θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς έναν συνάδελφο με εξειδίκευση στους στραβισμούς.Συνήθως τέτοιοι είναι οι παιδοφθαλμίατροι.Θα μπορούσα να σου συστήσω κάποιον απο το τηλέφωνο όμως.Εαν υπάρχει κάποιος αποκλίνων στραβισμός αυτός θα μπορούσε να διορθωθεί εύκολα με χειρουργείο εφόσον δημιουργεί θέμα.Για τον νυσταγμό(το τρέμουλο που αναφέρεις) δεν υπάρχει κάποια αντιμετώπιση.Ανάλογα με την οπτική οξύτητα που πετυχαίνεις θα εξαρτηθεί αν μπορείς να πάρεις δίπλωμα οδήγησης.Είμαι σίγουρος ότι θα βρείς τρόπους να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες σου όπως έκαναν και πολλοί άλλοι σε παρόμοια κατάσταση με την δική σου.

Κερατόκωνος

Ο κος Καλαφάκης ρώτησε:Αποφασισα να στειλω σε εσας λογω του οτι βλεπω την αμεση απαντηση σας σε ερωτησεις ασθενων . Εχω απο τα 19 μου κερατοκωνο μονο στο δεξι ματι ,Το αριστερο δοξα το θεο, μεχρι και σημερα ειναι μια χαρα (μονο 0,5 μυωπικο αστιγματισμο ) αλλα οχι κερατοκωνο . Επισκεφτομαι ενα οπτικο ο οποιος με εχει βοηθησει παρα πολυ και μου λεει οτι εδω και 4 χρονια που με παρακολουθει η κατασταση ειναι σταθερη ( γι αυτο και δεν μου εχει αλλαξει φακο ) και πως δεν εμπνεει καμια ανυσηχια η κατασταση του ματιου μου , γι αυτο και θεωρει οτι δεν ειναι απαραιτητη μια επεμβαση στο ματι ( τυπου crosslinking) Μιας και αυτη γινεται για να σταθεροποιηθει μια κατασταση που ήδη σε εμενα εδω και 4-5 χρονια ειναι σταθερη χωρις εξελιξη. Επισης μου ειπε οτι εχει παρατηρηθει οτι εαν ο κερατοκωνος διαπιστωθει οτι δεν εχει εξελιχθει για 18 μηνες περιπου , αυτο σημαινει οτι σταματησε εκει ..θα ηθελα τη γνωμη σας πανω σε αυτο και επισης καποιες φορες που βγαζω τον ημισκληρο φακο απο το δεξι ματι νιωθω οπως οταν μπαινει κατι στο ματι μας (περναει μετα απο λιγη ωρα ) κατι σαν ενοχληση οπως οταν μπαινει ενα σκουπιδακι ..Γιατι συμβαινει αυτο; Επισης σε ασθενεις με κερατοκωνο υπαρχει περιπτωση να «σπασει» ο κερατοειδης; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και sorry αν σας κουρασα…
Απάντηση:Αγαπητέ κε Καλαφάκη,περίπτωση να «σπάσει» ο κερατοειδής δεν υπάρχει.Από τα λεγόμενά σας συμπεραίνω ότι πρόκειται για έναν σταθερό κερατόκωνο.Φαντάζομαι ότι έχουν γίνει κάποιες διαδοχικές τοπογραφίες οπίσθιας επιφάνειας  κερατοειδούς.Αυτή είναι η πιο αξιόπιστη τεκμηρίωση της στασιμότητας ενός κερατόκωνου.Η ενόχληση μετά την αφαίρεση του φακού φαντάζομαι ότι οφείλεται σε ελάχιστο μικροτραυματισμό του επιθηλίου που επουλώνεται γρήγορα.

Στρατιωτικές σχολές

Ο Κυριάκος Η. ρώτησε:Ενδιαφέρομαι να δώσω για την Σχολή Ευελπίδων και θα ήθελα να μου πείτε τι ισχύει με τα όρια της όρασης.Ευχαριστώ.
Απάντηση:Αγαπητέ Κυριάκο, τα όρια για όλες τις Στρατιωτικές Σχολές έχουν ως εξής:Στην Σχολή Ευελπίδων (Όπλα), Ικάρων (Τμήμα Μηχανικών), Μον. Υπαξ. Στρατού Ξηράς, Σχολή Τεχνικών Υπαξ. Αεροπορίας, Αεροπ. Υπαξ. Διοικητικοί η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, σε κάθε οφθαλμό, 10/10 (με ή χωρίς διόρθωση) και αν υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις +/- 4.5 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο(Σφαιρικό ισοδύναμο σημαίνει η μυωπία σου συν το μισό του αστιγματισμού σου εαν υπάρχει.πχ:3 μυωπία και 2 αστιγματισμός έχουν σαν σφαιρικό ισοδύναμο:3+1/2 του 2=3+1=4 διοπτρίες.)
Στην Σχολή Ευελπίδων (Σώματα), Στρ. Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων(ΣΣΑΣ), Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, σε κάθε οφθαλμό, 10/10 (με ή χωρίς διόρθωση) και αν υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις +/- 6 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο.
Στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, σε κάθε οφθαλμό, 10/10 χωρίς διόρθωση.
Στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μηχανικοί), Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού η οπτική οξύτητα, χωρίς διόρθωση, πρέπει να είναι 1/10 σε κάθε οφθαλμό, με διόρθωση να φτάνει τα 10/10 σε κάθε οφθαλμό. Αν υπάρχει μυωπία να μην υπερβαίνει τo -2,5, αν υπάρχει υπερμετρωπία να μην υπερβαίνει το +3 και αν υπάρχει αστιγματισμός τις +/- 2 διοπτρίες. Ολοι οι υποψήφιοι των Σχολών του Ναυτικού δεν πρέπει να έχουν υποστεί διαθλαστική επέμβαση με ακτινωτή κερατοτομή.
Στην Σχολή Ικάρων, τμήμα Ιπταμένων η οπτική οξύτητα για μακριά και κοντά να μην είναι μικρότερη από 10/10 σε κάθε οφθαλμό ξεχωριστά και χωρίς διόρθωση. Δεν πρέπει να έχουν μυωπία μεγαλύτερη από 0.25 διοπτρίες, υπερμετρωπία μεγαλύτερη από 1.75 διοπτρίες και αστιγματισμό 0,75 διοπτρίες σε κάθε μεσημβρινό. Επίσης εσωφορία μέχρι 10 διοπτρίες, εξωφορία μέχρι 5 διοπτρίες, υπερφορία μέχρι 1 διοπτρία και εγγύς σημείο σύγκλισης όχι μεγαλύτερο από 70 cm. Να σημειωθεί πως δεν επιτρέπεται να έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε διαθλαστική επέμβαση.
Στις Σχολές Ελληνικής Αστυνομίας (Αξιωματικών και Αστυφυλάκων) η οπτική οξύτητα πρέπει να είναι, με ή χωρίς διόρθωση, 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 4,5 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο). Ο αστιγματισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 διοπτρίες.

Μυωπία-Εγκυμοσύνη

Η ΠΑΛΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ρώτησε: Καλησπέρα σας,είμαι 30χρονων και το 2005 έκανα PRK (είχα μυωπία 3 βαθμους στο ένα και 1,5 στο άλλο καθώς και στα 2 ματια είχα και αστιγματισμό).Μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπω πάρα πολύ καλά,η μυωπία έφυγε τελείως καθώς και ο αστιγματισμός.Αυτό που με προβληματίζει είναι επειδή θέλω να μείνω έγκυος θα αντιμετωπίσω κανενα πρόβλημα με τα μάτια μου?από την πίεση την ώρα του τοκετού μπορεί να πάθω αποκόλληση αμφιβληστροειδούς?θα μου μεγαλώσει η μυωπία ξανα?και αν ναι μπορω να ξανακάνω laser? σας ευχαριστω εκ των προτέρων.
Απαντηση:Αγαπητή Κατερίνα,τίποτα απο όσα σε προβληματίζουν δεν πρόκειται να συμβεί.Εαν παρουσιάσεις για οποιοδήποτε λόγο ξανά μυωπία και εφόσον το επιτρέπει το παχος του κερατοειδούς σου,μπορείς να κάνεις ξανά λίγο PRK.