26ης Οκτωβρίου 43 Θεσσαλονίκη
LIMANI CENTER Θεσσαλονίκης (πάνω από τα JUMBO)

kaniouras@yahoo.gr

Laser σε υψηλή μυωπία

Ο Πάνος ρώτησε:Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι στα 32 και χρόνια τώρα έχω πολύ μεγάλη μυωπία και στα 2 μάτια.Στο αριστερό 11 και στο δεξί 10. Εδώ και 18 χρόνια φοράω φακούς (τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει διαφοροποιηθεί η μυωπία), χωρίς ποτέ να είχα το παραμικρό πρόβλημα.Πάραυτα κάποια στιγμή θα ήθελα να απαλλαγώ από αυτούς. Γνωρίζω σίφουρα πως είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος αλλά οι ερωτήσεις μου είναι κυρίως 2:Είναι δυνατός ο εκμηδενισμός σε αυτούς τους βαθμούς; Διότι δεν έχει νόημα να κάνω μια επέμβαση και μετά να ξαναχρειάζομαι φακούς έστω και αν η μυωπία είναι 1-1,2.Πόσο επίφοβη είναι μια επέμβαση τέτοιου βαθμού για μελλοντικές παρενέργειες ή ανωμαλίες στο μάτι και στην όραση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:Αγαπητέ Πάνο,η μυωπία σου ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα που μου αναφέρεις δεν είναι απαγορευτική για διαθλαστική επέμβαση(laser),εφόσον βέβαια συνυπάρχουν και άλλες προυποθέσεις κυριότερη των οποίων είναι το πάχος του κερατοειδούς σου.Ετσι για να σου απαντήσω θετικά για το αν μπορεις να κάνεις laser θα πρέπει να σε δω από κοντά.Εφόσον όλα είναι καλά στην προεγχειρητική εξέταση δεν υπάρχει θέμα μελλοντικής μυωπίας που θα σε αναγκάσει να βάλεις πάλι γυαλιά η μελλοντικών επιπλοκών.Φυσικά αν έιναι τελικά να γίνει κάποια επέμβαση στα μάτια σου για την μυωπία σου θα πρέπει να είναι με femtosecond laser και μόνο.

Κόστος laser μυωπίας

Η Ζαφειροπουλου Ματινα ρώτησε:Καλησπερα σας,σκοπευω αμεσα να κανω την επεμβαση laser στα ματια μου..εχω 1,75 στο ενα ματι και στο αλλο 2,με λιγο αστιγματισμο….θα ηθελα να σας ρωτησω αν γνωριζετε να μου πειτε ποσο θα κοστισει περιπου η επεμβαση.
 
Απάντηση:Αγαπητή Ματίνα,το κόστος μιας διαθλαστικής επέμβασης είναι προιόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του πελάτη και του γιατρού.Επίσης διαμορφώνεται απο τους εξής όρους:Με ποιά μέθοδο θα γίνει η επέμβαση;PRK,LASIK με μικροκερατόμο η Femtosecond LASIK που είναι και η πιο σύγχρονη και δαπανηρή επέμβαση;Οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές εξετάσεις περιλαμβάνονται μέσα στην τιμή της επέμβασης;Σε γενικές όμως γραμμές μία διαθλαστική επέμβαση και για τα δύο μάτια, ανεξαρτήτως είδους,κυμαίνεται μεταξύ 1500 και 2000 ευρώ αν μιλάμε για Σεπτέμβριο 2012 στη Θεσσαλονίκη.Αλλά βέβαια υπάρχουν διαφορές απο γιατρό σε γιατρό.Προτίμησε κάποιον που σου έχει συστήσει κάποιος ευχαριστημένος απο την επέμβαση, φίλος η συγγενής.Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος επιλογής.Και μην ξεχνάς οτι το αποτέλεσμα της επέμβασης θα σε συνοδεύει για όλη σου την ζωή.Η ανάμνηση των 200,300 η 500 ευρώ που θα πληρώσεις παραπάνω για το καλύτερο,θα εξαφανιστεί σε λίγους μήνες.

Laser στα 64

Ο Φίλιππος Μποζούρης ρώτησε:Καλησπέρα σας. Είμαι εξήντα τεσσάρων ετών-64-και έχω 4,5 βαθμούς. Βαρέθηκα τα γυαλιά. Χρειάζομαι γυαλιά για την τηλεόραση και ασφαλώς στην οδήγηση μου είναι απαραίτητα και την ημέρα. Μπορώ να κάνω laser. Ευχαριστώ.
Απάντηση:Φυσικά και μπορείτε να κάνετε laser εφόσον διαπιστωθεί στην προεγχειρητική εξέταση ότι δεν έχετε καταρράκτη η άλλη οφθαλμολογική πάθηση που να επηρεάζει την όραση.

Ξαφνική απώλεια όρασης

Η Στεφανία Μάμμη ρώτησε:Γεια σας! Έχω 6 βαθμούς μυωπίας στο αριστερό μάτι με 2,20 αστιγματισμό και 7,25 βαθμούς στο δεξί μάτι με 2,50 αστιγματισμό. Είμαι 22 ετών και εδώ και μια εβδομάδα βλέπω πολύ συχνά σκοτεινά από το δεξί μάτι σαν κάποιος να έχει χαμηλώσει τα φώτα. Έρχεται και φεύγει αλλά όσο πάει και γίνεται και πιο συχνό. Δεν πονάω καθόλου ούτε είναι κόκκινο το μάτι μου. Μερικές φορές θολώνει τόσο πολύ που δεν μπορώ να δω. Είναι μόνο στο δεξί μάτι. Συνιστάται να επισκεφτώ τον οφθαλμίατρο μου; Τι μπορεί να μου συμβαίνει; αν το αφήσω θεωρείται πως είναι δυνατόν να περάσει μόνο του; Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.
Απάντηση:Αγαπητή Στεφανία,σίγουρα θα σου έλεγα να επισκεφτείς τον οφθαλμίατρό σου.Θα ένοιωθες πολύ καλύτερα αν άκουγες απο κάποιον ειδικό ότι δεν έχεις κάτι σοβαρό.

Μυωπία-Στραβισμός-Νυσταγμός

Η Αγγελικη Π. ρώτησε:Ειμαι 12 χρονων και εχω μυωπια αστιγματισμο στραβισμο και νυσταγμο.Απο πόσο χρονών μπορω να βγαλω τα γυαλιά και να κανω εγχείρηση;
Απάντηση:Αγαπητή Αγγελική,θα πρέπει να σταματήσει η μυωπία σου να μεγαλώνει κατά πρώτον λόγο.Εαν παραμείνει σταθερή για δύο χρόνια και εχεις συμπληρώσει τα 18 σου χρόνια τότε με ασφάλεια θα μπορούσες να δεις το ενδεχόμενο της επέμβασης.Εως τότε θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τα γυαλιά σου με ενα ζευγάρι καλούς μηνιαίους φακούς επαφής.Το θέμα του στραβισμού θα μπορούσες να το αντιμετωπίσεις και άμεσα εφόσον το ήθελες.

Νόσος Stargart

Η Φωτοπούλου Χάρουλα ρώτησε: Πάσχω από τη νόσο του Stagard (fudus fundamentales) και ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε την ασθένεια αυτη, προκειμένου να κάνω καποια επίσκεψη στο ιατρείο σας; γνώριζω ότι στην California έχουν ξεκινήσει κάποιες θετικές επεμβάσεις με βλαστοκύτταρα και θα ήθελα να μάθω αν τελικά υπάρχει πιθανότητα θεραπείας της ασθένειας. Σας ευχαριστώ.
Απάντηση:Αγαπητή Χαρούλα,οι μελέτες που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αμερική για την νόσο του Stargart,είναι σε εξέλιξη.Αφορούν την γονιδιακή θεραπεία και την θεραπεία με εμφύτευση βλαστοκυττάρων.Τα πρώτα αποτελέσματα όμως δεν θα είναι γνωστά πριν απο τον Ιούλιο του 2013.Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε λίγη υπομονή.Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες μελέτες με φαρμακευτικές ουσίες που θα μπορούσαν να έχουν θετική εξέλιξη.Μία απο αυτές μελετά τον δυνητικό ρόλο του Saffran η Saffron,δηλαδή του πολύ γνωστού σε εμάς κρόκου στην θεραπεία της νόσου.Σού παραθέτω τον διαδικτυακό σύνδεσμο της έρευνας για ενημέρωσή σου.                         http://clinicaltrialsfeeds.org/clinical-trials/show/NCT01278277.Εαν χρειαστείς περισσότερες πληροφορίες μπορείς να κανονίσεις επίσκεψη στο ιατρείο.

Κόστος laser μυωπίας-υπερμετρωπίας-αστιγματισμού

Ο-Η Κ.Τόγκα ρώτησε: Εχω 3.50 μυωπια και στα δυο μου ματια…ποσο θα κοστισει περιπου μια μεθοδος laser με lasik και ποσο με PRK;
 
Απάντηση:Αγαπητέ φίλε-η,ο σκοπός των ερωτήσεων απαντήσεων είναι κυρίως ενημερωτικός επί οφθαλμολογικών προβλημάτων.Λόγω της προφανούς μεταβλητότητας και διακύμανσης των οικονομικών παραμέτρων διαφόρων θεραπειών που θα μπορούσαν να μπερδέψουν τους πάσχοντες προτιμώ να συζητώ αυτά τα θέματα δια του τηλεφώνου(6944726094 η 2310-233279).Παρακαλώ για την κατανόησή σας.Ωστόσο αυτή η απάντηση θα μπορούσε να βοηθήσειΚόστος λεηζερ μυωπίας

Εγκυμοσύνη-Laser μυωπίας

Η Αννα Πιλατου ρώτησε:Καλησπερα σας.Ενδιαφέρομαι να κανω laser, και θα ηθελα να ρωτησω εαν η επεμβαση καθοριζει στο εαν μετεπειτα μια γυναικα μπορει να γεννησει φυσιολογικα η με καισαρικη. Καποιοι γνωστοι μου ειπαν οτι μετα απο laser γεννας μονο με καισαρικη. Επισης μετα απο laser μπορω να γυρισω αμεσως στην εργασια μου, η οποια ειναι τουλαχιστον 10 ωρες μπροστα σε υπολογιστη;Σας ευχαριστω πολυ, και συγχαρητήρια για το blog σας.Με εκτίμηση,Αννα Πιλατου.

Απάντηση:Αγαπητή Αννα,δεν υπάρχει κάνένα απολύτως πρόβλημα στο να γεννήσει μία γυναίκα φυσιολογικά μετα απο διαθλαστική επέμβαση.Επίσης μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου την επομένη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση αν και με τόσες πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη θα πρέπει να βάζεις πιό συχνά τεχνητά δάκρυα.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Αλλαγή φακού μυωπίας

Η Κα Βλάχου ρώτησε: Γειά σας.Τον τελευταίο καιρό δεν εβλεπα καλά και επισκέφτηκα έναν κανούργιο οφθαλμίατρο.Μου είπε ότι το δεξί μου μάτι ήταν υπερδιορθωμενο όσον αφορα την μυωπία και ότι έχει εμφανίσει και αστιγματισμό.Έτσι απο 2 μυωπία, άλλαξα σε 1.25 μυωπία και 1.25 αστιγματισμο. Το θέμα μου είναι ότι βλέπω λίγο περίεργα…Σαν να μου φαίνεται ότι οι πληροφορίες που παίρνουν τα δύο ματια είναι διαφορετικές…Καλά βλέπω, από αποψη καθαρότητας αλλά λίγο περίεργα…πόσο πρεπει να περασει για να τα συνηθίσω;

Απάντηση:Αγαπητή κα Βλάχου,εαν δεν είχατε πρόβλημα με την όρασή σας δεν θα διέκρινα την σκοπιμότητα της αλλαγής του φακού.Η περίοδος προσαρμογής στο νέο δεδομένο συναρτάται με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του καθενός αλλα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα.Εαν συνεχίσετε να έχετε πρόβλημα επανέλθετε πάλι στον παλιό σας φακό.

Lasik-Monovision

Ο Αντώνης ρώτησε: Γιατρέ μου, είναι η τρίτη φορά που σας γράφω..Πριν 2 μήνες έκανα για δεύτερη φορά επέμβαση lasic για να διορθώσω το monovision που μου είχε αφήσει ο γιατρός (είμαι 32 ετών) και δεν μπορούσα να το συνηθίσω….
Απάντηση:Αγαπητέ Αντώνη, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματός σου κρίνω πιο σωστό να μιλήσουμε τηλεφωνικά.Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 6944726094.