Παιδί 3,5 ετών

Η Τσεπνη Μαρθα ρώτησε:Γιατρε καλησπερα.Εδω και δυο εβδομαδες ο ηλικιας 3,5 χρονων γιος μου κλεινει αρκετες φορες στην διαρκεια της μερας το δεξι του ματι.Ο ιδιος λεει οτι παριστανει τον πειρατη…παρατηρησα ομως οτι αμεσως μετα που το ανοιγει καποιες φορες(οχι ολες)το ματι σαν να ξεφευγει λιγο.Οταν το ματι ειναι ανοιχτο δεν το εχω δει ποτε να ξεφευγει…τι να κανω;Τον εχω ηδη παει σε εναν συναδελφο σας ο οποιος μου ειπε οτι δεν ειναι τιποτα…οσο το βλεπω ομως ανησυχω.
Ευχαριστω πολυ και περιμενω απαντηση σας.
Απάντηση:Αγαπητή Μάρθα,εφόσον δεν αισθάνεσαι καλυμμένη απο την απάντηση του συναδέλφου,θα σε συμβούλευα να πάρεις και μία δεύτερη γνώμη,κατά προτίμηση παιδοφθαλμίατρου.
Περισσότερα..

Laser μυωπίας-Ασφάλεια-Επιλογή επέμβασης

Ο Γιάννης Αλεξόπουλος ρώτησε:Καλησπέρα. Ειμαι 25 ετών και έχω μυωπία 3,75 στο ένα μάτι και 4,00 στο άλλο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μια επέμβαση λειζερ παρέχει ασφάλεια, υπάρχει δηλαδή περίπτωση (έστω και μικρή) να προκληθεί τύφλωση ή τέλοσπάντων κάποια μόνιμη βλάβη? Επίσης θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν επιπλοκές και αν αυτές θα μπορούσαν να είναι μόνιμες. Αν είναι παροδικές πόσο διαρκούν και ποιες είναι αυτές? Ξέρω ότι υπάρχουν 3 τύποι λέιζερ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τα οικονομικά του ασθενούς ή το ποια ταιριάζουν στην περίπτωση (είναι δηλαδή όλες κατάλληλες για κάθε περίπτωση? ). Υπάρχει κάλυψη από τα ταμεία? ευχαριστώ πάρα πολυ εκ των προτερων.

Απάντηση:Αγαπητέ Γιάννη,οι διαθλαστικές επεμβάσεις RRK και LASIK είναι αυτή τη στιγμή απο τις πιο συχνά διενεργούμενες και ασφαλείς επεμβάσεις στην Ιατρική.Έχουν περάσει 17 χρόνια απο τότε που η PRK πήρε την άδεια απο το FDA στις ΗΠΑ να γίνεται σε ανθρώπους, και 14 χρόνια για την LASIK.Έκτοτε υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ 15.000.000 άνθρωποι έχουν κάνει την επέμβαση και οι αριθμοί συνεχώς μεγαλώνουν καθώς οι επεμβάσεις και τα μηχανήματα εκσυγχρονίζονται και τα αποτελέσματα,που ήδη είναι εντυπωσιακά,βελτιώνονται ακόμα περισσσότερο.Σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα να διορθώνουμε και την πρεσβυωπία η οποία απασχολεί όλα τα άτομα άνω των 45 και εκεί θα έχουμε δραματική άυξηση των αριθμών.Όσο αφορά την ασφάλεια υπολογίζεται ότι η πιθανότητα να προκύψει οπτική οξύτητα σε ένα απο τα δύο μάτια κάτω απο 5/10 είναι λιγότερο απο 3 τοις χιλίοις και η πιθανότητα μόλυνσης η βλάβης του κερατοειδούς κάτω απο 1 τοις χιλίοις.Φυσικά τα περισσότερα απο αυτά τα σπάνια περιστατικά αντιμετωπίζονται με επιτυχία.Αυτές οι πιθανότητες βέβαια είναι στατιστικές,αφορούν συνολικές εκτιμήσεις απο διάφορα κέντρα του κόσμου και εφόσον η επέμβαση συναρτάται με την εμπειρία του χειρουργού και την ποιότητα των μηχανημάτων μειώνονται ακόμη παραπάνω όσο αυτές(η εμπειρία-εξοπλισμός)είναι μεγαλύτερες.Στην δική μου πρακτική που είναι 12ετής, προσωπικά δεν έχω συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις.Η επιλογή μεταξύ PRK και LASIK δεν γίνεται με οικονομικά κριτήρια αλλά με το τι είναι καλύτερο για τον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο.Mεταξύ LASIK και femto-LASIK, η femto-LASIK υπερτερεί σε ασφάλεια και αποτελέσματαΠρόσφατα μάλιστα η NASA στις ΗΠΑ ενέκρινε την επέμβαση για το προσωπικό της.(http://www.usaeyes.org/lasik/library/nasa-lasik.htm).Κάλυψη απο τα ταμεία δεν υπάρχει.
Περισσότερα..

Βρέφος 2 μηνών

Ο Νίκος Κοκοκύρης ρώτησε: Γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον 2 μηνών γιο μου. Έχει από την μέρα που γεννήθηκε ένα άσπρο σημάδι στο κάτω μέρος του αριστερού του ματιού. Κάτω από την κόρη και είναι μεγαλύτερο από την καρφίτσα. Φαίνεται καθαρά καθώς κουνά τα μάτια του. Ειδικά προς τα πάνω. Μας είπαν πως είναι σημάδι γέννας και θα φύγει στις 40 μέρες. Μάλλον κάποιο αιμάτωμα ή τσίμπλα. Αλλά δεν έφυγε και δεν μίκρυνε αλλά ούτε μεγάλωσε. Μπορείτε να μας πείτε την γνώμη σας και τι πρέπει να κάνουμε;
Απάντηση:Αγαπητέ Νίκο,η περίπτωση αυτή απαιτεί οπτική επαφή του γιατρού με το περιστατικό,κοινώς θα πρέπει να το δω για να σου πω.
Περισσότερα..

Καταρράκτης σε νεαρή ηλικία

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ρώτησε: Γεια σας.Με λένε Δημήτρη και είμαι 25 χρονών.Εχω διαγνωστεί με καταρράκτη και υπερμετρωπικό αστιγμασμό.Ο καταρράκτης είναι εκ γεννετης και τον έχω κληρονομήσει απο την μητέρα μου που είχε ο πατέρα της κτλ..Να τονίσω οτι έχει και η αδερφή μου αλλα σε πολυ πρώιμο στάδιο..Εχω πάει σε μερικούς οφθαλμίατρους αλλα κανένας δεν μπόρεσε να με κατατοπίσει σχετικά.Θέλω να ρωτήσω λοιπόν τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση μου εκτός απο μόνιμη χρήση γυαλιών που δεν μπορω να συνηθίσω με τίποτα εδω και ένα χρόνο με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιώ μόνο εντός του σπιτιου.Αν κάνω επέμβαση καταρράκτη θα μπορέσω να διορθώσω και τα αλλα προβλήματα?Εχω διαβάσει για τη μέθοδο MONOVISION και για τους πολυεστιακόυς ενδοφακούς.Γενικά υπάρχει κάποια λύση ωστε να βελτιωθεί η ποιότητα της όρασης μου οσο το δυνατόν με την λιγότερη χρήση γυαλιών και αν είναι εφικτό και καθόλου?Συγνώμη αν κουρασα ευχαριστω πολυ.

Απάντηση:Αγαπητέ Δημήτρη,τα στοιχεία που μου δίνεις είναι ανεπαρκή.Ο καταρράκτης υπάρχει και στα δύο μάτια;Τι όραση επιτυγχάνεις;Αυτά είναι βασικά.Ο καταρράκτης χειρουργείται πολύ εύκολα με άριστα αποτελέσματα.Οι πολυεστιακοί φακοί χρησιμοποιούνται όταν και τα δύο μάτια έχουν καταρράκτη.Η περιπτωσή σου είναι ιδιαίτερη και θα προτιμούσα την τηλεφωνική επικοινωνία.
Περισσότερα..

Υψηλή μυωπία-Δίπλωμα οδήγησης

Ο Βουρόπουλος Αλέξανδρος ρώτησε:Γεια σας Γιατρέ.Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ με μυωπία -12 & -13 να δώσω εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και αν μπορώ να κάνω επέμβαση laser. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση:Αγαπητέ Αλέξανδρε,μπορείς να δώσεις εξετάσεις και να πάρεις το δίπλωμα εφόσον βλέπεις 5/10 και απο τα δύό σου μάτια.Στην δεύτερη ερώτησή σου δεν μπορώ να απαντήσω.Θα πρέπει να γίνει διαθλαστική μελέτη και να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι των ματιών σου.
Περισσότερα..

Αιμορραγία στο μάτι

Η Βασιλικη Κόντου ρώτησε:Καλησπέρα σας , το μάτι της μητέρας μου μάτωσε ξαφνικά χωρίς να πονάει το αιμά δεν τρέχει απλα ειναι εμφανές μέσα στο μάτι.Που μπορεί να οφείλεται;Ευχαριστώ.
Απάντηση:Αγαπητή Βασιλική,πρόκειται για μια αυτόματη αιμορραγία κάτω απο την μεμβράνη του ματιού που λέγεται επιπεφυκώς και επιστημονικά λέγεται υπόσφαγμα.Παρά την εντυπωσιακή και άσχημη εικόνα που παρουσιάζει,είναι εντελώς αθώα κατάσταση.Θα εξαφανιστεί σταδιακά σε λίγες μέρες και δεν χρειάζεται φάρμακα.Ισως θα μπορούσες να ελέγξεις την αρτηριακή πίεση(της καρδιάς)της μητέρας σου.
Περισσότερα..

Κερατοπλαστική

Ο Θανασης Τακος ρώτησε:Γεια σας κυριε Δημο.Θα ηθελα να σας υποβαλω την εξης ερωτηση.Εχω κανει μεταμοσχευση κερατοειδους χιτωνα.Εχει περασει ενας χρονος και κατι και εχω βγαλει τα ραμματα.Προτου κανω την επεμβαση ασχολιομουν με την γυμναστικη και συγκεκριμενα με βαρη.Μπορω να ασχοληθω και παλι η θα δημιουργησω καποιο προβλημα;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Απάντηση:Αγαπητέ Θανάση,μπορείς χωρίς φόβο να ασχοληθείς με τα βάρη σου.
Περισσότερα..

Επισήμανση για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας

Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αγαπητούς επισκέπτες προτού υποβάλουν το ερώτημά τους να ανατρέχουν,όσο αυτό βέβαια είναι δυνατό, στις προηγούμενες ερωτήσεις-απαντήσεις γιατί πολλές ερωτήσεις είναι παρόμοιες μεταξύ τους.Λόγω του μεγάλου φόρτου των ερωτήσεων γίνεται επιλεκτική επιλογή έτσι ώστε να απαντώνται κυρίως πρωτότυπες η ιδιαίτερες ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί κατα κόρον στο παρελθόν.Επίσης ορισμένες ερωτήσεις δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν με βάση τα στοιχεία που δίνει ο ερωτών.Οι ερωτήσεις αυτές δεν μπορούν να έχουν αξιόπιστη απάντηση και θα ήταν καλύτερη η επίλυση του θέματος τηλεφωνικά.Ερωτήσεις που δεν απαντώνται 2-3 εργάσιμες μετά την υποβολή τους εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίεςΖητώ συγνώμη απο επισκέπτες που διαπιστώνουν ότι δεν έχει απαντηθεί η ερώτησή τους αλλα θα πρέπει να ξέρουν ότι η αιτία δεν είναι η αδιαφορία προς το πρόσωπό τους.Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Περισσότερα..

Laser σε υψηλή μυωπία

Ο Πάνος ρώτησε:Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι στα 32 και χρόνια τώρα έχω πολύ μεγάλη μυωπία και στα 2 μάτια.Στο αριστερό 11 και στο δεξί 10. Εδώ και 18 χρόνια φοράω φακούς (τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει διαφοροποιηθεί η μυωπία), χωρίς ποτέ να είχα το παραμικρό πρόβλημα.Πάραυτα κάποια στιγμή θα ήθελα να απαλλαγώ από αυτούς. Γνωρίζω σίφουρα πως είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος αλλά οι ερωτήσεις μου είναι κυρίως 2:Είναι δυνατός ο εκμηδενισμός σε αυτούς τους βαθμούς; Διότι δεν έχει νόημα να κάνω μια επέμβαση και μετά να ξαναχρειάζομαι φακούς έστω και αν η μυωπία είναι 1-1,2.Πόσο επίφοβη είναι μια επέμβαση τέτοιου βαθμού για μελλοντικές παρενέργειες ή ανωμαλίες στο μάτι και στην όραση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:Αγαπητέ Πάνο,η μυωπία σου ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα που μου αναφέρεις δεν είναι απαγορευτική για διαθλαστική επέμβαση(laser),εφόσον βέβαια συνυπάρχουν και άλλες προυποθέσεις κυριότερη των οποίων είναι το πάχος του κερατοειδούς σου.Ετσι για να σου απαντήσω θετικά για το αν μπορεις να κάνεις laser θα πρέπει να σε δω από κοντά.Εφόσον όλα είναι καλά στην προεγχειρητική εξέταση δεν υπάρχει θέμα μελλοντικής μυωπίας που θα σε αναγκάσει να βάλεις πάλι γυαλιά η μελλοντικών επιπλοκών.Φυσικά αν έιναι τελικά να γίνει κάποια επέμβαση στα μάτια σου για την μυωπία σου θα πρέπει να είναι με femtosecond laser και μόνο.
Περισσότερα..

Κόστος laser μυωπίας

Η Ζαφειροπουλου Ματινα ρώτησε:Καλησπερα σας,σκοπευω αμεσα να κανω την επεμβαση laser στα ματια μου..εχω 1,75 στο ενα ματι και στο αλλο 2,με λιγο αστιγματισμο….θα ηθελα να σας ρωτησω αν γνωριζετε να μου πειτε ποσο θα κοστισει περιπου η επεμβαση.
 
Απάντηση:Αγαπητή Ματίνα,το κόστος μιας διαθλαστικής επέμβασης είναι προιόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του πελάτη και του γιατρού.Επίσης διαμορφώνεται απο τους εξής όρους:Με ποιά μέθοδο θα γίνει η επέμβαση;PRK,LASIK με μικροκερατόμο η Femtosecond LASIK που είναι και η πιο σύγχρονη και δαπανηρή επέμβαση;Οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές εξετάσεις περιλαμβάνονται μέσα στην τιμή της επέμβασης;Σε γενικές όμως γραμμές μία διαθλαστική επέμβαση και για τα δύο μάτια, ανεξαρτήτως είδους,κυμαίνεται μεταξύ 1500 και 2000 ευρώ αν μιλάμε για Σεπτέμβριο 2012 στη Θεσσαλονίκη.Αλλά βέβαια υπάρχουν διαφορές απο γιατρό σε γιατρό.Προτίμησε κάποιον που σου έχει συστήσει κάποιος ευχαριστημένος απο την επέμβαση, φίλος η συγγενής.Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος επιλογής.Και μην ξεχνάς οτι το αποτέλεσμα της επέμβασης θα σε συνοδεύει για όλη σου την ζωή.Η ανάμνηση των 200,300 η 500 ευρώ που θα πληρώσεις παραπάνω για το καλύτερο,θα εξαφανιστεί σε λίγους μήνες.
Περισσότερα..