Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού (LASIK-PRK)

Η Διαθλαστική Χειρουργική είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τις χειρουργικές μεθόδους οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν ή να διορθώσουν της διαθλαστική δυσλειτουργία του οφθαλμού αλλάζοντας οριστικά το σχήμα του κερατοειδή.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές διόρθωσης της όρασης με Laser;

Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές διόρθωσης της όρασης με Laser:

Η φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή ή PRK ήταν η πρώτη χειρουργική τεχνική που αναπτύχθηκε για τη μεταβολή του σχήματος του κερατοειδούς με σμίλευση χρησιμοποιώντας Laser. Αργότερα αναπτύχθηκε η τεχνική LASIK (ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με Laser) η οποία σήμερα αποτελεί την κύρια χειρουργική μέθοδο με την οποία οι οφθαλμίατροι αντιμετωπίζουν την μυωπία. Ο ίδιος τύπος Laser χρησιμοποιείται και για τις δύο χειρουργικές τεχνικές. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσά τους είναι στον τρόπο με τον οποίο το μέσο τμήμα του κερατοειδούς -στρώμα όπως καλείται- αποκαλύπτεται και σμιλεύεται σε ένα βαθμό με το Laser.

Kαι οι δύο μέθοδοι – LASIK & PRK- είναι αποτελεσματικές για τη διόρθωση της όρασης. Η επιλογή της ενδεδειγμένης για τον κάθε ασθενή μεθόδου θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεως του ιατρού με τον ασθενή αφού σταθμιστούν τα θετικά και αρνητικά σημεία της κάθε περίπτωσης.

Τί είναι η μέθοδος PRK;

Στην PRK, το επιφανειακό στρώμα του κερατοειδούς- δηλαδή το επιθήλιο- αποξέεται ώστε να αποκαλυφθεί το υποκείμενο στρώμα στο οποίο και εφαρμόζεται το laser για την διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας.

YouTube player

Τι είναι η μέθοδος LASIK;

Στην μέθοδο LASIK, με τη βοήθεια ενός μικροκερατόμου δημιουργείται ένας κερατοειδικός κρημνός (flap) ο οποίος στο ένα του άκρο μένει συνδεδεμένος με τον κερατοειδή. Ο κρημνός ανασηκώνεται ώστε να αποκαλυφθεί το στρώμα δηλαδή το μέσο τμήμα του κερατοειδούς. Στη συνέχεια η εφαρμογή του Laser εξαερώνει τμήμα του κερατοειδούς που απαιτείται προκειμένου η μεταβολή του σχήματός του να αποκαταστήσει την διαθλαστική ανωμαλία.

Τι είναι το Femtosecond LASIK;
Το Femtosecond Laser ειναι ενα επαναστατικό εργαλείο το οποίο εχει αλλάξει ηδη και θα το κάνει περισσότερο στο μέλλον τον τρόπο που γίνονται οι διαθλαστικές επεμβάσεις. Προς το παρόν έχει αντικαταστήσει τον μηχανικό μικροκερατόμο που αναφέρω παραπάνω στην δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού δηλαδή του flap. Αυτό σημαίνει οτι το flap πλέον γίνεται με laser και οχι με ατσάλινη λεπίδα. Αυτό το γεγονός εχει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα για το μάτι:

Α.Το πάχος του flap είναι εντελώς προβλέψιμο και μπορεί να είναι τόσο λεπτό οσο θέλουμε,εως και 80 μ.

Β.Μηδενίζεται η ουτως η αλλως μικρή πιθανότητα επιπλοκής κατά την δημιουργία του flap

Γ.Η πίεση του ματιού κατα την δημιουργία του flap παραμένει σε επίπεδα φυσιολογικά

Δ.Μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μετεγχειρητικής ξηροφθαλμίας

Ε.Νεώτερες μελέτες δείχνουν οτι προστατεύεται ο κερατοειδής απο την απειροελάχιστη πιθανότητα κερατεκτασίας.

Visumax Zeiss FemtoLaser-Αυτό είναι το laser που δημιουργεί το flap στον κερατοειδή.Χρόνος εφαρμογής 10sec σε κάθε μάτι.

Allegreto 500.To laser που διορθώνει την αμμετρωπία.Χρόνος εφαρμογής 10 sec σε κάθε μάτι.

Δείτε εδω ένα animation της μεθόδου:

 

Μπορώ να υποβληθώ σε διαθλαστική επέμβαση;

Η διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού με Laser δεν είναι δυνατή για όλους. Πιθανόν να μην είσθε ο ενδεδειγμένος υποψήφιος για Διαθλαστική Χειρουργική εάν:
Χρειάστηκε να αλλάξετε συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής το χρόνο που πέρασε. Αυτό αποκαλείται “διαθλαστική αστάθεια”. Ασθενείς γύρω στα 20 χρόνια ή νεώτεροι, των οποίων οι ορμόνες κυμαίνονται συνεχώς λόγω ασθενειών όπως ο διαβήτης, ή λόγω κυήσεως ή θηλασμού ή εκείνοι που παίρνουν φάρμακα όπως στεροειδή που προκαλούν διακυμάνσεις στην όραση, πιθανόν να παρουσιάζουν “διαθλαστική αστάθεια” και επομένως δε θα έπρεπε να υποβληθούν σε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.
Έχετε κάποιο νόσημα ή παίρνετε φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επούλωση τραυμάτων. Ορισμένες παθήσεις όπως νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος ή καταστάσεις μειωμένης ανοσοποιητικής επάρκειας, καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως το ρετινοϊκό οξύ και τα στεροειδή μπορεί να αποτρέψουν την σωστή επούλωση μετά την εφαρμογή της χειρουργικής μεθόδου.
Συμμετέχετε ενεργά σε αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή όπως μποξ, πάλη ή παραπλήσιες δραστηριότητες κατά τις οποίες κτυπήματα στο πρόσωπο ή τα μάτια αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
Απαιτείται επίσης προσοχή για την εφαρμογή του Laser εάν υπάρχει ατομικό ιατρικό ιστορικό για ένα από τα ακόλουθα:
Απλός έρπης ή έρπης ζωστήρ που αφορά την οφθαλμική περιοχή
Γλαύκωμα, υποψία γλαυκώματος ή υπερτονία
Οφθαλμολογικά νοσήματα όπως ραγοειδίτις, ιρίτις, βλεφαρίτις, έντονη ξηρότητα οφθαλμού, οφθαλμικά τραύματα ή προηγηθείσες οφθαλμολογικές επεμβάσεις.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της επέμβασης, πονάει και ποιές είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές;

Η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με Εxcimer Laser είναι μια γρήγορη, ανώδυνη και υψηλής τεχνολογίας διαδικασία.

Η εφαρμογή του laser στον κερατοειδή κρατάει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα ενώ ο συνολικός χρόνος που θα χρειαστεί να παραμείνετε στo ιατρείο για την επέμβαση είναι λιγότερος από δύο ώρες.

 

Η επέμβαση ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ.Οι σταγόνες που θα σας ενσταλάξουν στο μάτι πριν την εφαρμογή του laser έχουν σκοπό να σας προστατέψουν από τον πόνο. Το μόνο που μπορεί να αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι η αύξηση της πίεσης στο μάτι σας, κάτι που είναι όμως απολύτως φυσιολογικό.

Μετά την επέμβαση είναι πιθανόν η όρασή σας να είναι ομιχλώδης ή θολή και τα μάτια σας στεγνά για περίπου 4 ώρες.Επιπλέον, ίσως νιώσετε ευαισθησία στο φως  ή αίσθηση ξένου σώματος. Είναι ενοχλήσεις οι οποίες  εξαφανίζονται την επομένη ημέρα. Ολοκληρωμένος προεγχειρητικός έλεγχος, ακριβείς προεγχειρητικές μετρήσεις και η τήρηση πρωτοκόλλων στις συνθήκες λειτουργίας και εφαρμογής του laser, όπως και η εφαρμογή του από μηχανήματα εγκεκριμένα στη χρήση τους από το FDA (Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων) των ΗΠΑ, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα προβλημάτων.