Οπτικά πεδία (αυτοματοποιημένη περιμετρία)

Η εξέταση οπτικών πεδίων μελετά όχι την κεντρική όραση (δηλαδή πόσο καλά βλέπουμε) αλλά την περιφερική όραση (δηλαδή πόσο καλά αντιλαμβανόμαστε τον περιβάλλοντα χώρο). Γίνεται για τη διάγνωση και παρακολούθηση οφθαλμολογικών παθήσεων όπως το γλαύκωμα https://sites.google.com/site/elgrigo/plerophories-asthenon/glaukoma ή νευρολογικών παθήσεων.

Αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση που απαιτεί καλή συγκέντρωση κατά την εκτέλεσή της. Δε χρειάζεται κάποια προετοιμασία ή σταγόνες στα μάτια σας. Εξετάζεται κάθε μάτι χωριστά με τα κοντινά γυαλιά του. Το κεφάλι τοποθετείται σε ένα μηχάνημα με ένα μεγάλο άσπρο θόλο και εσείς κοιτώντας πάντα σε έναν κεντρικό στόχο πρέπει να πατάτε ένα διακόπτη κάθε φορά που βλέπετε ένα φωτάκι να ανάβει στην περιφέρεια του ματιού σας. Τα φωτάκια μπορεί να είναι δυνατά ή αδύναμα, σε διάφορα σημεία του χώρου και μερικά από αυτά ελέγχουν εάν είστε συγκεντρωμένοι.

Η εξέταση συνήθως γίνεται από ηλεκτρονικό μηχάνημα και θα πρέπει να έχετε μαζί τα γυαλιά σας μακρινά και κοντινά. Το αποτέλεσμα εκτυπώνεται και βοηθά τον γιατρό στη διάγνωση και παρακολούθηση της πάθησής σας. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας γιατί η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.