26ης Οκτωβρίου 43 Θεσσαλονίκη
LIMANI CENTER Θεσσαλονίκης (πάνω από τα JUMBO)

kaniouras@yahoo.gr

Διπλωπία σε παιδί

Η κα Γιαμαλη ρώτησε: Καλησπερα,,,,πριν ενα μηνα η κορη μου που ειναι 7 ετων διαμαρτυρηθηκε οτι καποια πραγματα τα βλεπει διπλα,,,,αμεσως επισκεκφτηκα οφθαλμιατρο που μου ειπε οτι απο οφθαλμολογικης αποψεως δεν εχει τιποτα και μου συνεστησε νευρολογο σε περιπτωση που το παιδι ξαναπαραπονεθει επιμονα,,,,απο χθες λοιπον το παιδι λεει οτι τον τελευταιο καιρο τα βλεπει ολα διπλα,,,,,δεν ξερω αν πρεπει να επισκεφτω εναν αλλο οφθαλμιατρο η νευρολογο,,,,και τι ακριβως μπορει να σημαινει διπλωπια σε αυτην την ηλικια;
Απάντηση:Αγαπητή κα Γιαμαλή,θα σας συμβούλευα να πάρετε μία δεύτερη γνώμη,από παιδοφθαλμίατρο αυτή την φορά.

Μυωπία-Μελλοντικός καταρράκτης-Laser

Η Βασιλική Π.ρώτησε: Καλησπέρα γιατρέ,είχα σχεδόν πάρει την απόφαση να υποβληθώ σε επέμβαση laser ( μυωπία 3,5 και 1,5 αστιγματισμό σε κάθε μάτι, 32 ετών ). Λέω σχεδόν διότι απόψε μου είπε κάποιος γνωστός ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στην εν λόγω επέμβαση αφού εάν προκύψει καταρράκτης μελλοντικά, δεν θα υπάχει η δυνατότητα να διορθωθεί. ισχύει κάτι τέτοιο;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Απάντηση:Αγαπητή Βασιλική,φοβού τους γνωστούς και τις καλύτερες προθέσεις έχοντες.Καμμία σχέση δεν έχουν οι δύο επεμβάσεις μεταξύ τους.Κάνοντας το laser θα απολαύσεις 30 με 40 χρόνια χωρίς γυαλιά και μυωπία προτού αποκτήσεις καταρράκτη,που και αυτό βέβαια δεν είναι σίγουρο.Φυσικά και θα μπορούσες βέβαια τότε να χειρουργηθείς,αν και είμαι σίγουρος ότι το 2052 οι καταρράκτες δεν θα χειρουργούνται με τον σημερινό τρόπο.

Καταρράκτης σε νεαρή ηλικία-Μυωπία

Ο Νικος Κ.ρώτησε: Καλησπερα σας γιατρε μου.Σας ξαναεγραψα στο παρελθον, και την απαντηση μου οντως την πηρα απο παλαιοτερες αναρτησεις στις οποιες εχετε ηδη απαντησει στους ασθενεις.Το νεο μου ερωτημα ειναι το εξης και σας παρακαλω για μια απαντηση σας.
Ειμαι 34 ετων με 8,5 βαθμους μυωπια κ νυσταγμο. Η οπτικη οξυτητα ειναι ΔΟ 2/10, και ΑΟ κατω του 1/20. Οπως αντιλαμβανεστε το αριστερο μου ματι τεμπελιασε.
Προκειται να υποβληθω σε επεμβαση καταρρακτη μονο στο δεξι ματι, το οποιο κ με εξυπηρετει, και θα ηθελα να μαθω εαν:
1) Θεωρειτε καλυτερη επιλογη η τοποθετηση προσαρμοστικου ενδοφακου στο ματι απ’ οτι τους κλασσικους μονοεστιακους?
2) Ο νυσταγμος θεραπευεται με χειρουργικη επεμβαση? Αν ναι, προτεινετε την επεμβαση?
3) Εχω στραβισμο στο τεμπελικο ματι. Ηδη ειχα υποβληθει πριν απο πολλα χρονια αλλα δεν επανηλθε εντελως και κανει «μπαμ». Με μια δευτερη επεμβαση πιστευετε πως θα ευθυγραμμιστουν τα ματια?
Σας κουρασα λιγο αλλα πιστεψτε με ειμαι σε ασχημη ψυχολογικη κατασταση εξαιτιας ολων των παραπανω.
Αναμενω με αγωνια μια απαντηση σας…

Απάντηση:Αγαπητέ Νίκο,η επιλογή του ενδοφακού που θα μπει στο μάτι σου είναι καθαρά θέμα σοβαρής συζήτησης με τον χειρουργό που θα κάνει την επέμβαση.Και τα δύο είδη ενδοφακών,όπως και οι πολυεστιακοί επίσης, έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.Σε κάθε περίπτωση θα είσαι ικανοποιημένος αλλα αυτο θα΄πρεπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.Είναι εντελώς υποκειμενικό και σχετικό.Ο νυσταγμός δεν διορθώνεται με κανένα τρόπο.Ο στραβισμός του αριστερού ματιού σου μπορεί να διορθωθεί άνετα για αισθητικούς λόγους.Καλή επιτυχία.

Υψηλή μυωπία-Laser

Η Μαρία Διονυσίου ρώτησε: Γεια σας!Εχω μυωπια απο τα 8 μου χρονια. Τωρα ειμαι σχεδον 18.Το θεμα μου ειναι οτι απο την ηλικια των 8 μεχρι των 15 η μυωπια μου μεγαλωνε πολυ συχνα. Σε ενα σημειο ανεβαινε ανα 6 μηνες. Πλεον εχω φτασει στους 9 βαθμους και στα δυο μου ματια. Ηθελα να ρωτησω αν ειναι φυσιολογικο που ανεβαινε η μυωπια μου τοσο γρηγορα και μαλιστα σε τοσο μικρη ηλικια και αν μπορω να κανω λειζερ(και σε ποια ηλικια).
Απάντηση:Αγαπητή Μαρία,εαν η μυωπία σου είναι σταθερή για 2 χρόνια και εχεις κλείσει τα 18 σου χρόνια, τότε μπορείς να κάνεις την επέμβαση με ασφάλεια.Το ιστορικό που αναφέρεις δεν είναι ασυνήθιστο.

Yπερμετρωπία σε παιδάκι

Η Θεοδώρα Θεοφανοπούλου ρώτησε: Καλησπέρα,Πρόκειται για τον γιο μου 3,5 χρονών σε τυπικό τσεκ που έκανα σε παιδοοφθαλμίατρο βρέθηκε υπερμετρωπία 3,5 βαθμών, μου συνέστησαν γυαλιά 1,5 βαθμών τα οποία θα τα φοράει αρχικά 4-5 ώρες και επανέλεγχο στους 6 μήνες.Πήγα σε δεύτερο παιδοοφθαλμίατρο ο οποίος τον εξέτασε με το ίδιο τρόπο όπως κι ο πρώτος, έγραψε στα χαρτιά του τους 3,5 βαθμούς, και τέλος μου είπεότι είναι όλα καλά,δεν χρειάζεται τίποτα και να γίνει πάλι έλεγχος σε ένα χρόνο.Οταν ρώτησα για τους βαθμούς που είδα, μου είπε ότι είναι για το δικό τους αρχείο και δεν έχει τίποτα το παιδί.Εγώ τώρα πρέπει να πάω και σε τρίτο για να βγάλω άκρη;Την γνώμη σας, παρακαλώ.
Απάντηση:Αγαπητή Θεοδώρα,δεν νομίζω οτι χρειάζεται να επισκεφτείς και τρίτο οφθαλμίατρο.Οι βαθμοί που μου αναφέρεις είναι σε οριακό επίπεδο.Αν ήταν κάτω απο 3 βαθμούς και με το δεδομένο της καλής μακρινής όρασης και της ανυπαρξίας στραβισμού ενδεχομένως να μην χρειαζόταν και καθόλου γυαλιά.Αλλά αυτά νομίζω οι συνάδελφοι θα τα΄ελαβαν υπ οψιν τους.Συζήτησε το ενδεχόμενο της διακοπής των γυαλιών στην επόμενη επίσκεψη σε ένα 6μηνο.

Μείωση μυωπίας

Ο Ηλίας Πούπος ρώτησε:Καλημέρα γιατρέ. Θα ήθελα να μάθω αν με την αύξηση της ηλικίας μπορεί να μειωθεί η μυωπία.
Το πρόβλημά μου προέκυψε απο το γεγονός ότιείμαι άνω των 65 ετών και γιαυτό χρειάζεται να ανανεώνω το δίπλωμα οδήγησης κάθε 2 χρόνια. Η μυωπία μου ήταν 1.5 και 2 βαθμοι.
Την τελευταία φορά που εκανα τις ενέργειες ανανέωσης ο οφθαλμίατρος διαπίστωσε ότι δεν χρειάζομαι γυαλιά και αυτό έγραψε στην βεβαίωση.
Ηδη και εγώ το καταλαβαίνω ότι τα γυαλιά δεν μου είναι απαραίτητα.
Στο Υπουργείο Μεταφορών όμως μου καθυστερούν την εκδοση του διπλώματος με την ερώτηση πως έγινε ενώ είχα μυωπία τώρα δέν χρειάζομαι γυαλιά. ποιά είναι η εξήγηση? Τι θα μπορούσα να τους απαντήσω? Σας ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:Αγαπητέ κύριε Πούπο,δεν υπαρχει κανένα μυστήριο στο πρόβλημά σας.Απλά όλα αυτά τα χρόνια φορούσατε λάθος γυαλιά.Δεν είχατε ποτέ μυωπία.Με την απώλεια της προσαρμογής του φακού λόγω της ηλικίας σας,αυτό έγινε φανερό.Μια ενυπόγραφη ιατρική γνωμάτευση απο ειδικό οφθαλμίατρο έχει νομική ισχύ για τον όποιο γραφειοκράτη.

Υψηλή μυωπία-Κόστος λειζερ

Ο Κωστας ρώτησε: Καλησπερα,ενδιαφερομαι για την κοπελια μου να κανει λεηζερ και στα 2 ματια και εχει και στα 2 11 βαθμους μυωπια και αστιγματισμο.Ποια μεθοδο προτεινετε και ποιο ειναι το κοστος;Που πρεπει να παω;Ευχαριστω.
Απάντηση:Αγαπητέ Κώστα,οι ερωτήσεις αυτές έχουν απαντηθεί κατ επαναληψη.Λίγο παρακάτω στο μπλόγκ θα βρείς παρόμοιες ερωτήσεις και απαντήσεις.Συστάσεις για το που να πας θα μπορούσα να κανω μονο τηλεφωνικά και εφόσον ξέρω τον τόπο διαμονής σας.

Ανισομετρωπία-Φακοί επαφής

Ο Παπαδοπουλος Νικος ρώτησε: Καλησπερα. Ειμαι 28 ετων. Εχω μονοφθαλμη μυωπια για 15 χρονια. Σε Φακους επαφης μυωπιας, διαλεγουμε φακο με ολο τον βαθμο μυωπιας ή με λιγο μικροτερο?
Αν διαλεξουμε φακο με ολο τον βαθμο μυωπιας, η οραση θα ειναι τελεια σαν το ¨καλο ματι» ή θα βλεπουμε θολα μετα απο καποια αποσταση?

Απάντηση:Αγαπητέ Νίκο,κανένα πρόβλημα δεν θα έχεις φορώντας τον σωστό φακό επαφής με όλο το ποσό της μυωπίας σου.Αυτά που γράφεις ισχύουν μόνο για τα γυαλιά και όχι για τους φακούς επαφής.

Στραβισμός-Υπερμετρωπία-Αμβλυωπία

 O AA ρώτησε:Καλησπέρα γιατρέ.είχα κάνει μια ερώτηση για τις παθήσεις που έχω (αμβλυωπία-στραβισμό,υπερμετρωπία,αστιγματισμό και δυσχρωματοψία), είπατε ότι στραβισμός διορθώνεται με ειδικό χειρουργείο,η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός διορθώνονται με laser.Η αμβλυωπία βελτιώνεται μετά το laser.Η σημερινή ερώτησή μου είναι: για να κάνω την επέμβαση και το laser πρέπει να φτάσω σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία ή μπορώ να τις κάνω και τώρα που είμαι 20 ετών ?? ευχαριστώ…! 

Απάντηση:Αγαπητέ ΑΑ,θα μπορούσες άμεσα να διορθώσεις τα προβλήματά σου.

Καταρράκτης σε νεαρή ηλικία

Η Markella Ntoulou ρώτησε: Καλησπέρα σας,Πριν δυο χρόνια έκανα εγχείρηση καταρράκτη, τον οποίο τον απέκτησα λόγω κληρονομικότητας από τον πατέρα μου. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσω πρεσβυωπία, κάτι που δεν μπορώ να συνηθίσω. Δεν μπορώ να διαβάσω σε καμία απόσταση κοντά, χωρίς γυαλιά. Επίσης έχω αστιγματισμό αρκετά υψηλό. Ήθελα να ρωτήσω αν κάνω επέμβαση για τον αστιγματισμό, κάτι που με αγχώνει, θα βελτιώσει την κοντινή μου όραση; Ο γιατρός που μου έκανε την επέμβαση, πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να ταλαιπωρήσω τα μάτια μου κ με άλλη επέμβαση, γιατί μπορεί να προκύψουν παρενέργειες. Να σημειώσω ότι είμαι 35 χρονών.
Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:Αγαπητή Μαρκέλλα, μετά από επέμβαση καταρράκτη σε νεαρά άτομα όπως εσύ,χάνεται η ικανότητα προσαρμογής των ματιών για κοντινή εργασία.Αυτό είναι φυσιολογικό και αντιμετωπίζεται με γυαλιά για κοντά.Ο υψηλός αγτιγματισμός που αναφέρεις θα έπρεπε λογικά να σου δημιουργεί πρόβλημα στην μακρινή όραση.Ωστόσο αυτός μπορεί να διορθωθεί με laser και επίσης ταυτόχρονα με την διόρθωση του αστιγματισμού θα ήταν δυνατόν να βελτιωθεί και η κοντινή όραση στο ενα απο τα δύο σου ματια ώστε να μην φοράς κοντινά γυαλιά παντού.Εαν ο κερατοειδής σου είναι φυσιολογικός δεν θα υπάρξουν παρενέργειες.