Πόνος πίσω από τα μάτια

Η Αλεξάνδρα Ν. ρώτησε:Αγαπητέ κύριε Κανιούρα,

παίρνω το θάρρος να σας γράψω γιατί βλέπω ότι απαντάτε άμεσα στις ερωτήσεις των ασθενών.Χτές το απόγευμα άρχισα να πονάω πίσω από το αριστερό μου μάτι.Ταυτόχρονα άρχισα να βλέπω από αυτό το μάτι χρωματιστά σχήματα σε ζικζακ που σιγά σιγά μεγάλωναν.Τρόμαξα πολύ και ξάπλωσα αφού πήρα ένα Ντεπόν.Σε λίγη ώρα ένοιωσα το κεφάλι μου να πονάει από την αριστερή πλευρά στην κορυφή.Σήμερα είμαι καλά.Θα ήθελα ένα ραντεβού για εξέταση αν γίνεται και σήμερα.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση:Αγαπητή Αλεξάνδρα,

Εάν αισθάνεστε πόνο πίσω από τα μάτια σας, υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου που λέγεται ημικρανία.
Αυτοί οι πονοκέφαλοι αρχίζουν συχνά με πόνο γύρω από το μάτι και τον κρόταφο. Στη συνέχεια μπορούν να εξαπλωθούν στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πρόδρομα σημεία,μια “αύρα” δηλαδή όπως λέγεται, η οποία μπορεί να είναι οπτικά σημάδια όπως φωτοστέφανο ή φώτα που αναβοσβήνουν,που μερικές φορές έρχονται πριν ξεκινήσει ο πόνος.

Μπορεί να έχετε επίσης ναυτία, ρινική καταρροή ή συμφόρηση. Μπορεί επίσης να είστε ευαίσθητοι στο φως, τους ήχους ή τις μυρωδιές. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

Αν έχετε ημικρανίες, μπορείτε να μάθετε να αποφεύγετε τα πράγματα που τις προκαλούν. Μπορεί να προκαλούνται από:

Έλλειψη ύπνου
Καιρικές αλλαγές
Στρες
Φώτα
Θορύβους
Έντονες μυρωδιές
Πράγματα που τρώτε ή πίνετε όπως αλκοόλ και σοκολάτα
Παράλειψη ενός γεύματος

Εάν προλάβετε μια ημικρανία αρκετά νωρίς, μπορείτε να πάρετε για ανακούφιση ένα παυσίπονο χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη η ακεταμινοφαίνη. Επιθέματα πάγου η λήψη καφείνης μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν.

Μερικές φορές μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα αντιμετωπίζουν τον πόνο. Κάποια από τα συνηθέστερα είναι οι τριπτάνες, οι οποίες βοηθούν τους περισσότερους ανθρώπους εντός 2 ωρών εάν ληφθούν αρκετά νωρίς. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες παίρνουν συχνά φάρμακο κάθε μέρα για να μειώσουν τις προσβολές που έχουν.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού.Επικοινωνήστε με την γραμματεία του ιατρείου για να κλείσετε ραντεβού για έναν οφθαλμολογικό έλεγχο ρουτίνας.