Πιθανή νέα θεραπεία για την ξηρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

 

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η πλειοψηφία των ασθενών έχουν την “ξηρή” μορφή στην οποία αναπτύσσονται οι εναποθέσεις που είναι γνωστές ως drusen και προκαλούν επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς. Παρά τον επιπολασμό αυτής της νόσου, υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Ωστόσο, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως συμπληρώματα διατροφής και λέιζερ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή τη μείωση του κινδύνου της AMD. Η LumiThera με έδρα την Ουάσινγκτον αξιοποιεί μια τεχνική γνωστή ως φωτοβιοτροποποίηση, η οποία χρησιμοποιεί ένα φως χαμηλού επιπέδου για να τονώσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς για τη θεραπεία της ξηρής AMD.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για να καθιερώσει μια πιθανή νέα θεραπεία για ασθενείς  με ΗΕΩ»,δήλωσε ο Δρ Allen Hu.

Ο Δρ Hu είναι ο κύριος ερευνητής του Lightsite III, της τυχαιοποιημένης, πολυκεντρικής προοπτικής κλινικής μελέτης που αξιολογεί τη συσκευή φωτοβιοτροποποίησης της LumiThera, το σύστημα φωτοθεραπείας Valeda. Ο πρώτος από τους 100 ασθενείς με ξηρή AMD εντάχθηκαν στη μελέτη την περασμένη εβδομάδα.

Οι ασθενείς θα υποβάλλονται σε θεραπεία με φωτοβιοτροποποίηση ή εικονική συσκευή κατά τη διάρκεια δύο ετών. Η ομάδα θα αξιολογήσει την οπτική οξύτητα, την ευαισθησία αντίθεσης και τη μείωση των drusen μεταξύ άλλων μέτρων έκβασης.

Η LumiThera θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα εμπορευματοποιήσει μια θεραπεία με βάση τη φωτοβιοτροποποίηση για ξηρή ΗΕΩ στις ΗΠΑ, εάν εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η συσκευή έχει ήδη εγκριθεί για εμπορική χρήση στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και νωρίτερα αυτό το έτος(2019) ξεκίνησε μια δοκιμή πολλαπλών κέντρων μετά την κυκλοφορία.

Η φωτοβιοτροποποίηση διερευνάται επίσης σε μη οφθαλμικές παθήσεις όπως ο χρόνιος πόνος, η αρθρίτιδα και οι νευρολογικές παθήσεις. Η συσκευή φωτοβιοτροποποίησης ολόκληρου του σώματος της NovoTHOR αναπτύχθηκε για την ανακούφιση του μυϊκού και αρθρικού πόνου και έχει γίνει καλά αποδεκτή από αθλητές υψηλής απόδοσης και άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο.

Αυτή η μορφή θεραπείας φωτός πιστεύεται ότι ενεργοποιεί την παραγωγή ενέργειας μέσω των μιτοχονδρίων,που θεωρούνται τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Η εφαρμογή του στην αθλητική ιατρική και την ανακούφιση από τον πόνο είναι προφανής, αλλά ίσως λιγότερο κατανοητή στη θεραπεία ασθενειών του αμφιβληστροειδούς. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι ένα από τα πιο ενεργειακά εξαρτώμενα κύτταρα του σώματος, με στόχο την παραγωγή ενέργειας και την προώθηση της επιβίωσης των κυττάρων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επιβράδυνση ή ενδεχομένως την αντιστροφή της απώλειας όρασης.

Με την αγορά των ενέσιμων φαρμάκων για την ΗΕΩ που αναμένεται να αυξηθεί σε $ 21.42 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023 (όπως αναφέρθηκε από VisionGain),η LumiThera θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ηγέτης στην θεραπεία της ΗΕΩ. https://eu.lumithera.com/