Η φλεβική απόφραξη αμφιβληστροειδούς είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία αγγειακής διαταραχής αμφιβληστροειδή. Μετά τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και μια συχνή αιτία τύφλωσης, ορίζεται σαν μια διαστολή των φλεβών του αμφιβληστροειδή με αιμορραγικό ενδοαμφιβληστροειδικό οίδημα.
Ισχαιμία και οίδημα ωχράς
Κύριες αιτίες: η αιτία δεν είναι απολύτως γνωστή αλλά πιστεύεται ότι η κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς δέχεται εξωτερική πίεση στο σημείο όπου εισέρχεται στο βολβό του ματιού α) στις περιπτώσεις της κεντρικής απόφραξης της φλέβας και στο επίπεδο της επαφής αρτηρίας και φλέβας β) στις περιπτώσεις της κλαδικής απόφραξης – κλαδικής φλέβας.
Οι παράγοντες κινδύνου για την φλεβική απόφραξη είναι οι εξής:
1)Γλαύκωμα- γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας
2)Καρδιαγγειακή νόσος
3)Υπέρταση
4)Υπερλιπιδαιμία
5)Σακχαρώδης Διαβήτης
6)Θρομβοφιλία
Συμπτώματα
Εμφανίζεται με απώλεια της όρασης η θόλωση – ξαφνική κ ανώδυνη – η οποία μπορεί στην αρχή να είναι μικρή αλλά συνήθως χειροτερεύει τις επόμενες ώρες ή μέρες. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει άμεση κ οξεία απώλεια της όρασης. Αν αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε ραντεβού με έναν ειδικό του αμφιβληστροειδή , οφθαλμίατρο όσο συντομότερα γίνεται. Η φλεβική απόφραξη του αμφιβληστροειδή συχνά προκαλεί μόνιμη ζημιά στον αμφιβληστροειδή και απώλεια της όρασης. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε κατάλληλα τις επιπλοκές της, όπως είναι το οίδημα της ωχράς κηλίδας, το νεοαγγειακό γλαύκωμα και η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια.
ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ
Η θεραπεία εστιάζεται σε δυο στόχους:
1) Να εντοπίσουμε του παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να τροποποιήσουμε ή να θεραπεύσουμε και
2) Να εντοπίσουμε και να θεραπεύσουμε κάθε επιπλοκή που απειλεί την όραση. Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι σημαντική και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
• φωτογράφιση αμφιβληστροειδή
• φωτογράφιση αυτοφθορισμού
• OCT αμφιβληστροειδοπάθεια και
• φλουοραγγειογραφία.
Σήμερα αρκετά φάρμακα είναι διαθέσιμα τα οποία έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση αυτών των ασθενειών εκτός από την θεραπεία του οιδήματος ωχράς μέσω συνδυασμών φαρμάκων και θεραπειών (ενέσεις αντιαγγειογεννετικών παραγόντων, κορτικοστεροειδών μακράς απελευθέρωσης και φωτοπηξίας). Οι σοβαρές επιπλοκές πρέπει επίσης να προληφθούν μέσω εκτεταμένης φωτοπηξίας. Στο ΚΕΝΤΡΟ ΩΧΡΑΣ του ‘’Diathlasis’’ έχουμε στη διάθεση μας όλη τη σύγχρονη τεχνολογία για τη θεραπεία της κεντρικής και κλαδικής φλεβικής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς.