Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο συχνή διαταραχή του ματιού που προκύπτει από το διαβήτη και συμβαίνει όταν υπάρχουν μικροαγγειακές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή. Αυτή η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην παραγωγική της μορφή όταν μια ανεπάρκεια στην αιματική κυκλοφορία του αμφιβληστροειδή, διεγείρει την ανάπτυξη των μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων τα οποία τείνουν να σπάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία στην υαλώδη κοιλότητα.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο της ασθένειας ο ινοαγγειακός ιστός μεγαλώνει ή πολλαπλασιάζεται τραβώντας τον αμφιβληστροειδή και προκαλώντας έλξη και απόσπαση του αμφιβληστροειδή και έτσι απαιτείται συχνά χειρουργική επέμβαση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και την κεντρική και την περιφερική όραση και προκαλεί απώλεια της οπτικής οξύτητας εξαιτίας της εμφάνισης οιδήματος της ωχράς κηλίδας ή της αιμορραγίας του υαλοειδούς.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Άμεσα, απαιτείται συνεχιζόμενη θεραπεία για να αποφευχθούν πιο σημαντικές και αμετάκλητες συνέπειες αυτής της ασθένειας οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση. Σε αυτή την περίπτωση οι πρόοδοι της χειρουργικής επί της οπίσθιας υαλοειδεκτομής σημαίνει ότι μπορούμε επίσης να επιλύσουμε ακραίες καταστάσεις.
Ανάλογα με την περίπτωση η χειρουργική ή η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να απαιτηθεί ή ο συνδυασμός και των δύο, εφαρμόζοντας την ενδουαλοειδική ένεση των φαρμάκων, λέιζερ φωτοπηξίας κτλ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ;
Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχει κανείς τους παράγοντες κινδύνου όπου ο κύριος είναι η υπεργλυκαιμία. Τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα πρέπει να είναι υπό έλεγχο καθώς αυτό μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη και την πρόοδο της παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς ασθενείς να τηρούν τακτικά τους ελέγχους με τον ενδοκρινολόγο και τον οφθαλμίατρο.
Σε αυτό το στάδιο ο μεταβολισμός του ασθενή πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά διορθώνοντας κάθε υπερλιπιδαιμία και να ελέγχεται καταλλήλως η υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τα άλλα ζητήματα.