Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μία πάθηση που αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο θολωμένος κρυσταλοειδής φακός του οφθαλμού και στη θέση του τοποθετείται ένας τεχνητός φακός (ενδοφακός).
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ονομάζεται φακοθρυψία. Πρόκειται για μία τεχνική ελάχιστα τραυματική για το μάτι, κατά την οποία μέσα από μία μικρή τομή (2-3mm) θρυμματίζεται ο θολωμένος κρυσταλοειδής φακός με τη χρήση υπερήχων και αναρροφάται. Από την τομή αυτή γίνεται και η ένθεση του ενδοφακού.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα της φακοθρυψίας περιλαμβάνονται η απουσία ραμμάτων και ο σύντομος χρόνος ανάρρωσης. Για την επέμβαση απαιτείται προεγχειρητικός έλεγχος και μία σωστή μέτρηση της διαθλαστικής δύναμης (βιομετρία) από την οποία θα εξαρτηθεί το είδος του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί στον ασθενή.

Η τεχνική της φακοθρυψίας συνεχώς εξελίσσεται με τη βελτίωση των μηχανημάτων και των ενδοφακών που μας προσφέρει η τεχνολογία, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα μετεγχειρητικά. Η εξέλιξη των ενδοφακών μας επιτρέπει να διορθώνουμε όλες τις αμετρωπίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) που προϋπάρχουν στον οφθαλμό καθώς και την πρεσβυωπία.

Για να μπορέσουμε να έχουμε το τέλειο διαθλαστικό αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας όλες τις πιθανές διεγχειρητικές επιπλοκές, στη φαρέτρα των χειρουργών του καταρράκτη έχει προστεθεί ένα Laser, το Femtosecond Laser.
Το Femtosecond Laser δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να κάνει με απόλυτη ακρίβεια συγκεκριμένα βήματα του χειρουργείου χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών.
Η διαδικασία ξεκινάει με τη λεπτομερή απεικόνιση των προσθίων μορίων του οφθαλμού με τη χρήση οπτικής τομογραφίας. Στη συνέχεια, επιλέγονται με απόλυτη ακρίβεια οι θέσεις και οι διαστάσεις των σημείων όπου ο χειρουργός θα επέμβει με τη χρήση του Laser.

Συγκεκριμένα γίνονται:

    1. Oι τομές στον κερατοειδή με αποτέλεσμα την ταχύτατη σύγκλεισή τους μετά το πέρας της επέμβασης και της ταυτόχρονης διόρθωσης του αστιγματισμού.
    2. Η καψουλόρηξη (δηλ. το άνοιγμα του σάκου του φακού από το οποίο θα απορροφηθεί ο θολωμένος φακός), ένα πολύ σημαντικό βήμα στο χειρουργείο, η οποία γίνεται ιδανικά στο κέντρο και έχει κάθε φορά τέλειο κυκλικό σχήμα, κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτύχει ακόμα και το χέρι ενός πολύ έμπειρου χειρουργού.
    3. Ο τεμαχισμός του θολωμένου φακού έτσι ώστε με πολύ λιγότερη ενέργεια και διάρκεια της χρήσης του υπέρηχου να αναρροφηθούν τα κομμάτια του φακού.

FEMTOCATARACT ANIMATION