- Λήψη φαρμάκων
- Αντιφυματικά (εθαμβουτόλη, ισονιαζίδη)
- Αντιαρρυθμικά σε κολπική μαρμαρυγή (αμιοδαρόνη)
- Κάπνισμα
- Αλκοολισμός
- Ασιτία-αβιταμίνωση (παθήσεις εντέρου)
- Φυλλικό οξύ
- Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12)
- Μιτοχονδριακές κληρονομικές διαταραχές (κληρονομική του Leber)
- Χωροκατακτητικές επεξεργασίες (όγκοι)
- Κρανιοφαρυγγίωμα υπόφυσης
- Γλοίωμα, μηνιγγίωμα οπτικού νεύρου
- Όγκοι του οφθαλμικού κόγχου
- Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια
- Μεταστατικοί όγκοι στον κόγχο
Άλλες νευροπάθειες
Τοξική οπτική νευροπάθεια, συμπιεστική οπτική νευροπάθεια, κληρονομική μιτοχονδριακή νευροπάθεια του Leber.
Περιγραφή
Πρόκειται για πληθώρα παθήσεων του οπτικού νεύρου του ματιού (οπτική νευροπάθεια), οι οποίες οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Ένας εξ’αυτών είναι η λήψη φαρμάκων που έχουν τοξική δράση στα οπτικά νεύρα. Τα φάρμακα αυτά είναι κυρίως τα αντιφυματικά φάρμακα και η αμιοδαρόνη, η οποία είναι φάρμακο κατά της κολπικής μαρμαρυγής. Επιπλέον, βλαπτική για τα οπτικά νεύρα μπορεί να είναι και η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών λόγω παθήσεων του εντέρου, με δυσαπορρόφηση συγκεκριμένων βιταμινών, οπότε προκύπτει ανεπάρκεια βιταμινών και μεταβολιτών απαραίτητων για τη θρέψη των οπτικών νεύρων. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και ο αλκοολισμός, ο οποίος προκαλεί συνθήκες ελαττωμένης θρέψης στον οργανισμό. Αλλά και ο καπνός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στο οπτικό νεύρο, προσθέτοντας στο μακρύ κατάλογο των βλαβερών επιδράσεων που έχει το κάπνισμα στην υγεία.
Η κληρονομική νευροπάθεια του Leber είναι ειδική περίπτωση κληρονομικής νευροπάθειας, η οποία κληρονομείται μέσω βλάβης σε ειδικό γονίδιο. Αφορά σε νέας ηλικίας άτομα και πολλές φορές είναι αμφοτερόπλευρη χωρίς βελτίωση, όπως αναμένεται στην απομυελινωτική νευρίτιδα της σκλήρυνσης κατα πλάκας.
Οι συμπιεστικές οπτικές νευροπάθειες προκύπτουν απο αίτια που πιέζουν το οπτικό νεύρο. Ένα εξ’αυτών είναι ενίοτε η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, όπου τα μαλακά μόρια του κόγχου και οι οφθαλμοκινητικοί μύες διηθούνται και διογκώνονται, με αποτέλεσμα την πίεση των οπτικών νεύρων μέσα στον μυϊκό κώνο.
Οι χειρότερες των περιπτώσεων είναι οι όγκοι κακοήθεις ή καλοήθεις. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα τα μηνιγγιώματα και τα γλοιώματα του οπτικού νεύρου, τα οποία αναπτύσσονται αργά. Επίσης, μεταστατικοί όγκοι μπορούν να προσβάλλουν τον κόγχο του οφθαλμού απο απομακρυσμένη πρωτοπαθή εστία.
Καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί