Η ωχρά κηλίδα είναι η ανατομική δομή του αμφιβληστροειδή χιτώνα που είναι υπεύθυνη κυρίως για την κεντρική όραση, την όραση με την οποία συνήθως διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση ή αναγνωρίζουμε πρόσωπα. Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι ένα έλλειμα ή μια διάρρηξη του ιστού που βρίσκεται στο κέντρο της ωχράς. Οι οπές της ωχράς κηλίδας συνήθως σχετίζονται με την ηλικία, ενώ ωστόσο μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό του ματιού.
ΤΥΠΟΙ
Υπάρχουν δύο τύποι οπής της ωχράς κηλίδας
1)Η πλήρης οπή της ωχράς κηλίδας: επηρεάζονται όλα τα στρώματα του αμφιβληστροειδή και φέρουν μεγαλύτερη απώλεια της όρασης
2)Η στρωματική οπή της ωχράς : επηρεάζονται μερικά στρώματα του αμφιβληστροειδή και όχι τόσο πολύ η όραση. Αυτές μερικές φορές σχετίζονται με τις επαμφιβληστροειδικές μεμβράνες.
ΑΙΤΙΕΣ
Το υαλώδες σώμα επισυνάπτεται στον αμφιβληστροειδή. Με την ηλικία αυτό εκφυλίζεται και συσπάται και μπορεί να καταλήξει να αποκολληθεί από τον αμφιβληστροειδή. Μια από αυτές τις περιοχές που είναι πιο σταθερά συννημένο είναι η ωχρά κηλίδα και όταν αυτές οι συσπάσεις συμβούν, μπορεί να προκαλέσουν την οπή της ωχράς κηλίδας.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία αλλά υπάρχουν και άλλοι
1.Ασθενείς με μυωπία μεγαλύτερη από 6 διοπτρίες
2.Ασθενείς με τραυματισμό ματιών
3.Ασθενείς που έχουν οπή ωχράς στο άλλο μάτι(10-15% μεγαλύτερο ρίσκο)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της οπής ωχράς ξεκινούν σταδιακά. Σε αρχικά στάδια οι εικόνες της κεντρικής όρασης μπορεί να είναι ελαφρώς παραμορφωμένες ή θολές. Όσο η κατάσταση προχωράει, η όραση χειροτερεύει και μπορεί να παρατηρηθεί παραμόρφωση σε ευθείες γραμμές και να χαθεί η ικανότητα του διαβάσματος. Στο τέλος ίσως γίνει πολύ δύσκολο να διεξαχθεί οποιοδήποτε έργο που απαιτεί την κεντρική όραση του προσβεβλημένου ματιού.
ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ
Ένας διεξοδικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι σημαντικός ο οποίος περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις: έλεγχος του αμφιβληστροειδή, μία οπτική τομογραφία της συνοχής (OCT) και σε κάποιες περιπτώσεις εξέταση του οπτικού πεδίου.
Ωστόσο μερικές περιπτώσεις της οπής ωχράς στα αρχικά του στάδια μπορεί να θεραπευτούν μόνες τους. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση.
Η χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει την διεξαγωγή μιας οπίσθιας υαλοειδεκτομής για να αφαιρεθεί το υαλοειδές μέσα από το μάτι, να εξαλείψει την οπίσθια πλευρά του υαλοειδούς, να τεμαχίσει και να εξάγει μια εξαιρετική λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται έσω αφοριστική μεμβράνη που βοηθάει τον αμφιβληστροειδή να χαλαρώσει και έτσι οι άκρες της οπής ωχράς μπορούν να επανέλθουν στην επαφή τους με το χρωστικό επιθήλιο. Το μάτι τότε γεμίζεται με ειδικό αέριο για να διατηρηθεί η πίεση στον αμφιβληστροειδή και να βοηθήσει να κλείσει η ωχρά κηλίδα. Το χειρουργείο γίνεται υπό τοπική αναισθησία ώστε οι ασθενείς να επιστρέφουν σπίτι τους μετά τη διαδικασία.Οι τελευταίες καινοτομίες στο πεδίο της υαλοειδοαμφιβληστροειδικής χειρουργικής εξασφαλίζουν στο να έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποκατάστασης.