Εγχείρηση καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι μία πάθηση που αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο θολωμένος κρυσταλοειδής φακός του οφθαλμού και στη θέση του τοποθετείται ένας τεχνητός φακός (ενδοφακός).Η μέθοδος που χρησιμοποιείται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ονομάζεται φακοθρυψία.

Πρόκειται για μία τεχνική ελάχιστα τραυματική για το μάτι, κατά την οποία μέσα από μία μικρή τομή (2-3mm) θρυμματίζεται ο θολωμένος κρυσταλοειδής φακός με τη χρήση υπερήχων και αναρροφάται. Από την τομή αυτή γίνεται και η ένθεση του ενδοφακού.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα της φακοθρυψίας περιλαμβάνονται η απουσία ραμμάτων και ο σύντομος χρόνος ανάρρωσης. Για την επέμβαση απαιτείται προεγχειρητικός έλεγχος και μία σωστή μέτρηση της διαθλαστικής δύναμης (βιομετρία) από την οποία θα εξαρτηθεί το είδος του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί στον ασθενή.

Η τεχνική της φακοθρυψίας συνεχώς εξελίσσεται με τη βελτίωση των μηχανημάτων και των ενδοφακών που μας προσφέρει η τεχνολογία, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα μετεγχειρητικά. Η εξέλιξη των ενδοφακών μας επιτρέπει να διορθώνουμε όλες τις αμετρωπίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) που προϋπάρχουν στον οφθαλμό καθώς και την πρεσβυωπία.