Κερατόκωνος

Ο Ζιώγας Ευάγγελος ρώτησε:Είμαι 41 ετών και έχω ήπιο κερατόκωνο.Εχω 10/10 στο αριστερό μάτι και 6/10 στο δεξί με φακούς επαφής και λίγο λιγότερο με τα γυαλιά.Η συνταγή μου είναι σταθερή τα τελευταία 10 χρόνια με μια μικρή μόνο επιδείνωση στην ευκρίνεια.Το πρόβλημά μου είναι οτι το δεξί μου μάτι που είναι και το πιο επηρεασμένο απο τον κερατόκωνο συχνά με πονάει και με ενοχλεί.Αισθάνομαι σαν να έχει κάτι μέσα και συχνά είναι κόκκινο.Το αριστερό μου μάτι δε με ενοχλεί καθόλου.Ακουσα και έχω ενημερωθεί για το crosslinkink κερατοειδούς.Μπορεί να με βοηθήσει με το δεξί μου μάτι;Μπορεί μα βελτιώσει  την όραση σε αυτό το μάτι;Ευχαριστώ γιατρέ για τον χρόνο σας.
Απάντηση:Αγαπητέ Ευάγγελε,η πιθανότερη αιτία για τις ενοχλήσεις απο το δεξί σου μάτι είναι η ξηροφθαλμία.Υπάρχουν λύσεις για αυτό το πρόβλημα, απο τα απλά τεχνητά δάκρυα μέχρι πιο εξειδικευμένες όπως η ένθεση βυσμάτων στα δακρυικά σημεία.Το crosslinking κερατοειδούς εχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και καθώς εξομαλύνει την επιφάνεια του κερατοειδούς μειώνοντας τον ανώμαλο αστιγματισμό θα μπορούσε να βελτιώσει την όρασή σου σε αυτό το μάτι.
Περισσότερα..

Μυωπία-Laser

Ο Κώστας Χαριτωνίδης ρωτάει:Γιατρέ εχω 7 βαθμούς μυωπία περίπου και στα δύο μάτια και φοράω φακούς επαφής.Εχω ακούσει οτι πρέπει κανείς να βγάλει τους φακούς αρκετές μέρες πριν το λέηζερ.Επειδή δεν έχω γυαλιά,φοράω μόνο φακούς γιατί παίζω μπάσκετ. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό θα πρέπει να βγάλω τους φακούς για να κάνω λέηζερ.
Απάντηση:Αγαπητέ Κώστα,εαν οι φακοί σου είναι μαλακοί 2 εβδομάδες αποχής πριν απο τον προεγχειρητικό έλεγχο συνήθως είναι αρκετές.Εαν όμως οι φακοί σου είναι ημίσκληροι θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα,ένας η και δύο μήνες.
Περισσότερα..

Μυωπία-Laser

Ο Παπάζογλου Γιώργος ρωτάει:Γιατρέ έχω 8 βαθμούς μυωπία στο ένα μάτι και 3 βαθμούς στο άλλο.Φοράω φακούς επάφης εδώ και 12 χρόνια και τους έχω βαρεθεί.Σκέφτομαι να κάνω λέηζερ αλλά εχω ακούσει οτι μπορεί να μου ξανανέβει η μυωπία μετά απο χρόνια.Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απάντηση:Αγαπητέ Γιώργο,εφόσον η μυωπία σου είναι σταθερή στους βαθμούς που αναφέρεις τα τελευταία 2 χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει μετά την διαθλαστική επέμβαση.Με τον τρόπο που γίνεται η επέμβαση σήμερα δεν έχουμε τις υποστροφές που όντως υπήρχαν σε μικρό βαθμό αρκετά χρόνια πριν.

Περισσότερα..