Εγκυμοσύνη-Μυωπία

Η Άντα Πολυκράτη ρώτησε:Γιατρέ χαίρετε.Διανύω τον 2ο μηνα της εγκυμοσύνης μου και έχω αρκετή αλλά μη παθολογική μυωπία.Ο σύζυγός μου έχει επίσης μυωπία υψηλή ( ανω των 10 βαθμων ) και παθολογική, που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο αριστερό του μάτι ( πρόβλημα στην ωχρά), αλλά παρακολουθείται και πάει καλά.Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να κάνω κάτι κατά την εγκυμοσύνη μου ωστε να βοηθήσω ( αν μπορεί αυτο να συμβεί) στην καλύτερη δυνατή όραση του παιδιού.Ευχαριστώ.
Απάντηση:Αγαπητή Άντα,σωστή και ισορρρόπημένη διατροφή,αποφυγή του στρες και του καπνίσματος,πιστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού που σε παρακολουθεί είναι ότι χρειάζεσαι για να γεννήσεις ένα υγιές παιδάκι.Οι πιθανότητες να έχει το παιδί μυωπία η να αποκτήσει αργότερα είναι αυξημένες λόγω κληρονομικότητας.Δεν είναι όμως και σίγουρο.Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με ένα υγιές περιβάλλον και ισορροπημένο τρόπο ζωής βοηθάει πάντα.Για παράδειγμα σου αναφέρω μέσα απο τις πολυάριθμες μελέτες για την μυωπία ότι η μεγαλύτερη επαφή του παιδιού με το φως της ημέρας έχει σχετιστεί με μικρότερες πιθανότητες μυωπίας.

Έρπης κερατοειδούς

Ο Αναστάσιος Λάκης ρώτησε:Υπάρχουν εξελίξεις για τον έρπη του κερατοειδούς;
Απάντηση:Αγαπητέ Αναστάσιε,σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν εντυπωσιακές εξελίξεις για την θεραπεία της ερπητικής κερατίτιδος.Τα αντιικά φάρμακα σε μορφή αλοιφής που εφαρμόζεται 5 φορές την ημέρα παραμένουν ο κορμός της αντιμετώπισης.Επίσης αποδείχτηκε ότι η χρόνια λήψη αντιικών σκευασμάτων σε μορφή χαπιών μειώνει αισθητά τις υποτροπές της νόσου και συνεπώς και την πιθανότητα της απώλεια όρασης.Αυτό ισχύει ειδικότερα για αυτούς που πάσχουν απο χρόνιες επιπλοκές της νόσου(εν τω βάθει κερατίτιδες με θολώσεις του κερατοειδούς).

Εκτασία κερατοειδούς-Laser μυωπίας

H Μαρία Βασιλείου ρώτησε:Γεια σας.Η θυγατέρα μου είναι σήμερα 23 ετών. Είχε 8 βαθμούς μυωπία και στα δύο μάτια. Πρίν 3 χρόνια έκανε λέιζερ PRK σε οφθαλμίατρο στην Κύπρο. Το δεξί μάτι της έβλεπε θολά και μας καθυσύχαζε ο οφθαλμίατρος ότι θα περάσει, ότι είναι ψευδομυωπία και να ξανακάνει λέιζερ.
Ανησύχησα και σκέφτηκα να πάρω δεύτερη γνώμη. Επισκεφθήκαμε οφθαλμολογικό Κέντρο και μετά από τομογραφία μας είπαν ότι το αριστερό μάτι είναι εντάξει.
Το δεξί μάτι παρουσιάζει 5 βαθμούς μυωπία, 1,5 βαθμό αστιγματισμό και μέσο πάχος κερατοειδή 220μ. Η οφθαλμίατρος διέγνωσε εκτασία στον κερατοειδή και haze, μας είπε ότι δεν μπορεί να ξανακάνει λέιζερ.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε άν θα χειροτερεύσει η εκτασία.Τώρα φοράει φακό επαφής στο δεξί μάτι.
Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τη δική σας άποψη:
1) Υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα αυτό με τόσο λεπτό κερατοειδή; Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση;
2) Ποια η ευθύνη του οφθαλμίατρου που έκανε την επέμβαση; Θα μπορούσε να διαγνώσει πρόβλημα πριν το λέιζερ ή να το αποτρέψει με κάποιο τρόπο ή μέσο;
3) Η εκτασία – λεπτότητα του κερατοειδή συγκαταλέγεται σε απρόβλεπτες επιπλοκές της μεθόδου ή είναι θέμα προεγχειρητικής / μετεγχειρητικής «ευθύνης» του γιατρού;
Ευχαριστώ πολύ
Απάντηση:Αγαπητή Μαρία,η εκτασία κερατοειδούς μετά απο διαθλαστική επέμβαση είναι μία σοβαρή αλλά ταυτόχρονα πλέον σπάνια επιπλοκή.Υπάρχουν πλέον φόρμουλες και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που μας επιτρέπουν με αξιοθαύμαστη πλέον ακρίβεια να προβλέπουμε ποιά μάτια έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν μετεγχειρητικά εκτασία και να τα αποκλείουμε απο την επέμβαση.Έτσι τα τελευταία χρόνια η εκτασία κερατοειδούς έχει μειωθεί δραματικά διεθνώς.Ωστόσο ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ήθελε συμβεί υπάρχουν τρόποι που μπορούν να την αναστείλουν προτού γίνει σοβαρή,με κυριότερη απο αυτές την διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς(cross-linking κερατοειδούς).Δυστυχώς στηνπερίπτωση της κόρης σας με κεντρικό πάχος κερατοειδούς 220μ αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.¨Εχει σημασία να ξέρουμε εαν η εκτασία επιδεινώνεται .Εαν δεν υπάρχει επιδείνωση και η όραση είναι σχετικά καλή με τον φακό επαφής τότε θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι περαιτέρω.Διαδοχικές τοπογραφίες κερατοειδούς και OCT κερατοειδούς είναι λοιπόν απαραίτητες εξετάσεις.Όσον αφορά την ιατρική ευθύνη θα έπρεπε να ξέρω τι εξετάσεις έγιναν προεγχειρητικά και ακόμα καλύτερα να τις έβλεπα για να απαντήσω.

Στραβισμός-Λέιζερ μυωπίας

Η Παπαδοπούλου Όλγα ρώτησε:Γειά σας,θα ήθελα να μάθω εαν μπορώ να κάνω επέμβαση λέιζερ μυωπίας εάν έχω στραβισμό στο ένα μάτι.Ευχαριστώ.
Απάντηση:Αγαπητή ‘Ολγα,γενικά ο στραβισμός δεν αποτελεί αντένδειξη για το λέιζερ μυωπίας αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι εάν το μάτι που στραβίζει είναι και «τεμπέλικο», δηλαδή δεν βλέπει τόσο καλά όσο και το άλλο,η όραση αυτού του ματιού δεν θα βελτιωθεί μετά την επέμβαση(η μπορεί να βελτιωθεί λίγο).Δηλαδή θα έχεις την ίδια όραση που έχεις τώρα με τα γυαλιά η τους φακούς επαφής, θα εξακολουθήσεις να έχεις τον στραβισμό που έχεις(πράγμα που βέβαια θα μπορούσες να διορθώσεις) αλλά δεν θα φοράς γυαλιά.Ωστόσο επειδή κάθε περίπτωση στραβισμού είναι ιδιαίτερη θα ήθελα να σε εκτιμήσω απο κοντά.

Μυωπία-Laser

O Μάκης Χένος ρώτησε: Έχω κάνει λέιζερ στα μάτια πριν μια βδομάδα.Είχα 2 και 2,5 βαθμους αστιγματισμό.Τώρα έχω 1 βαθμό μυωπία και ο γιατρός μου λέει πως πάω καλά, και σε ένα με δύο χρόνια θα βλέπω κανονικά. Είμαι 40 ετών και είχα λέει υπερμετρωπία και γι αυτό θα καθυστερήσει λέει.Δεν ξέρω τι να κάνω.Η δουλειά μου ειναι οδηγός και είμαι επικίνδυνος.Νομίζω οτι η επέμβαση απέτυχε. Ποιά είναι η γνώμη σας;
Απάντηση:Αγαπητέ Μάκη,γράφεις ότι είχες αστιγματισμό στην αρχή και παρακάτω οτι ο γιατρός σου είπε οτι είχες υπερμετρωπία.Τι ισχύει απο τα δύο;Το λέιζερ της υπερμετρωπίας είναι εντελώς διαφορετικό απο αυτό της μυωπίας η του αστιγματισμού και θα έπρεπε να είχες ενημερωθεί πριν απο την επέμβαση για αυτό.Λόγω της ασάφειας που υπάρχει στην περίπτωσή σου θα σου έλεγα να κλείσεις ένα ραντεβού για να τα πούμε απο κοντά έχοντας μαζί σου παλιές συνταγές γυαλιών η γυαλιά παλιά, και τις προεγχειρητικές τοπογραφίες σου αν τις έχεις.Επίσης μην βγάζεις απο μόνος σου συμπεράσματα.Ακόμα και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πιθανότατα μπορούμε να το διορθώσουμε.

Μυωπία-Lasik

Ο Γιώργος Μουρατίδης ρώτησε:Γιατρέ καλημέρα.Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή ενδιαφέρομαι να κάνω την εγχείρηση για την μυωπία μου.Έχω 5 βαθμούς σε κάθε μάτι.Υπάρχει περίπτωση να χρειαστώ γυαλιά στο μέλλον εκτός απο αυτά της πρεσβυωπίας;Έχω ακούσει περίπτωση που κάποιος έκανε laser και μετά απο μερικά χρόνια φόρεσε πάλι γυαλιά.Παρακαλώ απαντήστε μου γιατί μ ενδιαφέρει το θέμα.
Απάντηση:Αγαπητέ Γιώργο,τα αποτελέσματα της επέμβασης με τον τρόπο και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα(Femtosecond Lasik) έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.Σχεδόν όλοι τα περιστατικά απολαμβάνουν όραση 10/10, η και καλύτερη μετά την επέμβαση χωρίς αυτό το αποτέλεσμα να μεταβάλεται στη διάρκεια του χρόνου.
Σπάνια υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστούν βελτίωση του αποτελέσματος, κυρίως στο ενα απο τα δύο μάτια, εαν υπάρχουν ιδιαίτερες ενοχλήσεις,χωρίς βέβαια οικονομική επιβάρυνση.

Αποκόλληση υαλοειδούς-Μυγάκια

Η Μαρίλλη Ντούνη ρώτησε:Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής διότι κοντεύω να τρελαθώ. Πριν από 1.5 χρόνο έπαθα και στα δύο μου μάτια αποκόλληση υαλοειδούς (είμαι μόνο 29 ετών με 4 βαθμούς μυωπία και στα 2 μάτια – δεν ξέρω αν παιζει ρόλο). Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2 μηνες) πηγαίνω και μου εξετάζουν τους οφθαλμούς για ρωγμή στον αμφιβληστροειδή κλπ. Αυτό που με τρομάζει και τρομάζω να το λέω ακόμα είναι ότι φοβάμαι ότι θα τυφλωθώ. Η όραση δεν είναι όπως πριν (βλέπω όλα τα μυγάκια, τριχάκια, θολούρες κλπ όταν κουνάω τον βολβό). Έχω φτάσει σε κατάσταση να μην θέλω να κάνω τίποτα απότι έκανα στην ζωή μου πια. Με παρακαλουθεί ψυχολόγος μετά από αυτό γιατί το πήρα πολύ κατάκαρδα αλλά ακόμα φοβάμαι ότι αφού μου συνέβη σε τόσο νεαρή ηλικία τότε όταν θα περάσει ο καιρός θα αρχίσω να μην βλέπω…
Σας παρακαλώ, αν έχετε γνώση επαυτού θα ήθελα μία συμβουλή.
Σας ευχαριστώ θερμότατα ειλικρινά είτε απαντήσετε είτε όχι.
Με εκτίμηση,Ντούνη Μαριλλη.
Απάντηση:Αγαπητή Μαρίλλη,η αποκόλληση υαλοειδούς που σου συνέβη πριν 1.5 χρόνο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει με τον ένα η με τον άλλο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής τους.Αυτό μπορεί να προκαλέσει μετέπειτα τις λεγόμενες μυοψίες,αυτά που περιγράφεις ως μυγάκια,τριχάκια κλπ.το οποίο και αυτό είναι φυσιλογικό και διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο ως προς τον αριθμό(πολλά-λίγα) η ως προς την υποκειμενική δυσφορία που προκαλούν.Σε μια έρευνα που έγινε στην Αγγλία πριν μερικά χρόνια υπολογίστηκε ότι ΚΑΘΕ οφθαλμίατρος βλέπει ΚΑΘΕ μήνα 14 περίπου καινούργιους ασθενείς κάθε ηλικίας με μυοψίες!Όπως καταλαβαίνεις είναι  ένα πολύ συχνό φαινόμενο.Φαντάζεσαι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχαναν την όρασή τους;Επίσης βρίσκω ότι η συχνότητα με την οποία εξετάζεσαι(κάθε 2 μήνες)είναι υπερβολική.Εάν δεν έχεις φωταψίες(δηλαδή να βλέπεις λάμψεις) η  δεν παρατηρείς εμφάνιση ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ μυοψιών, δεν χρειάζεται να εξετάζεσαι καθόλου.Δεν διατρέχεις κανέναν απολύτως κίνδυνο να πάθεις κάτι απο τα μάτια σου.Ως προς την υποκειμενική δυσφορία που προκαλούν τα μυγάκια δύο πράγματα:Αφ ενός με τον καιρό έχουν την τάση να μειώνονται και αφ ετέρου θα πρέπει μέχρι να συμβεί αυτό να μάθουμε να τα ανεχόμαστε.Ελπίζω να βοήθησα.Στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία.

Μυωπία-Laser

O Γιώργος ρώτησε:Είμαι 19 χρονών και φοράω φακούς επαφής απο τα 15 μου.Τώρα το δεξί μου μάτι έχει 5.75 μυωπία και το αριστερό 5.50.Θέλω να κάνω laser για την μυωπία μου αλλά φοβάμαι μήπως επανέλθει η μυωπία.Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Απάντηση:Αγαπητέ Γιώργο,εάν η μυωπία σου αυξάνεται τα τελευταία 2 χρόνια και έχεις αλλάξει βαθμούς στα γυαλιά σου η στούς φακούς σου θα σου έλεγα να περιμένεις.Εάν όμως είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια τότε πιθανότατα έχει σταματήσει να αυξάνεται και μπορείς εφόσον υπάρχουν και οι υπόλοιπες προυποθέσεις(καλή τοπογραφία,απουσία οφθαλμικών η γενικών παθήσεων) να κάνεις την επέμβαση.

Πτερύγιο

Ο Γιώργος ρώτησε:Γιατρέ καλησπέρα,ειμαι 40 χρονών και έχω εμφανίσει πτερύγιο στο δεξί μου μάτι πριν 2 χρόνια.Ο γιατρός μου μου έδωσε απλώς κολλύριο.Έχει προχωρήσει πλέον.Γίνεται εγχείρηση εδώ στην Θεσσαλονίκη και κοστίζει;
Απάντηση:Αγαπητέ Γιώργο,εάν διαπιστώνεις οτι το πτερύγιο μεγαλώνει το τελευταίο διάστημα και σε ενοχλεί αισθητικά η σου δημιουργεί προβλήματα ερεθισμού, αξίζει να το αφαιρέσεις.Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και δεν κοστίζει ιδιαίτερα.