26ης Οκτωβρίου 43 Θεσσαλονίκη
LIMANI CENTER Θεσσαλονίκης (πάνω από τα JUMBO)

kaniouras@yahoo.gr

Κερατόκωνος-Στραβισμός

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ρώτησε:Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με την περίπτωση μου ή να κλείσουμε ένα ραντεβού προκειμένου να με δείτε από κοντά.Το ιστορικό μου περιλαμβάνει κάθετο και οριζόντιο στραβισμό στο αριστερό μάτι σε συνδυασμό με πτώση βλεφάρου. Για αυτά έχουν γίνει 4 επεμβάσεις στο αριστερό ματι και μια επέμβαση στο δεξί τα οποία έχουν διορθώσει το αρχικό πρόβλημα αν και εξακολουθώ να έχω περιορισμένη όραση από το συγκεκριμένο μάτι εξαιτίας των πολλών επεμβάσεων. Επίσης εδώ και 10 περίπου χρόνια εμφάνισα κερατόκωνο στο ήδη επιβαρυμένο αριστερό ματι. Είμαι 25 ετών και χρειάζομαι τη γνώμη ενός ειδικού που έχει εμπειρία σε στρατιωτικά θέματα διότι βρίσκομαι ένα βήμα πριν φύγω στο εξωτερικό για το διδακτορικό μου και θέλω να δω τι θα ισχύσει με τη στρατιωτικές μου υποχρεώσεις.Και πάλι καλή χρονιά να έχουμε.
Απάντηση:Αγαπητέ Γιάννη,συγγνώμη καταρχήν για την καθυστερημένη απάντηση που οφείλεται σε προσωρινή διακοπή στην ευρυζωνική μου σύνδεση.Απ ότι μπορώ να καταλάβω έχεις περιορισμένη όραση στο αριστερό μάτι και κανονική στο δεξί με συνύπαρξη κερατόκωνου στο αριστερό.Με αυτά τα δεδομένα κρίνεσαι όσον αφορά την καταταξή σου στο στρατό ως «Σωματική Ικανότητα Ι4».Θα μπορούσες επιπρόσθετα να πάρεις ανάλογα με την συγκεκριμένη περίπτωση και αναβολή στην κατάταξή σου μέχρι και δύο χρόνια.Εάν θέλεις πιο συγκεκριμένες οδηγίες ως προς την περίπτωσή σου επικοινώνησε μαζί μου.

Φακοί επαφής

Ο Γιώργος ρώτησε: Καλησπέρα.¨Ενας ξεροκέφαλος φίλος μου δεν προσέχει καθολου τους φακούς του και τα μάτια του, τους φοράει πάνω απο μήνα, μπορεί να φτάσει μέχρι 2-3 μήνες χωρίς να τους βγάλει καθόλου!!! Το πρόβλημα είναι πως δεν ακούει κανέναν, οτι είναι επικίνδυνο. Τι ζημιά μπορεί να πάθει; Θέλω να του δείξω την απάντηση σας, μπας και βάλει μυαλό! Ευχαριστώ!
Απάντηση:Αγαπητέ Γιώργο,η κακή υγιεινή των φακών επαφής όπως την περιγράφεις όντως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα των ματιών.Η πιθανότητα ο φίλος σου να αντιμετωπίσει πρόβλημα με μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα είναι πάρα πολύ αυξημένη.Η μόλυνση του κερατοειδούς η αλλιώς μικροβιακή κερατίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία εάν προκύψει στην καλύτερη περίπτωση το μάτι θα καταλήξει να βλέπει λιγότερο απο το κανονικό και στην χειρότερη θα καταλήξει τυφλό!Επειδή φαντάζομαι ότι ο φίλος σου είναι νέο άτομο θα έλεγα ότι η στάση του απέναντι στα μάτια του ισοδυναμεί με αυτήν της ρωσικής ρουλέτας.Αν μη τι άλλο όμως, έχει καλούς φίλους.Ελπίζω να βοήθησα.

Αλλοίωση βυθού

Η Μαριάνα Κάβουρα ρώτησε:Τι είναι η αλλοίωση βυθού;
Απάντηση:Στην Οφθαλμολογία όταν λέμε βυθό εννοούμε τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού δηλαδή έναν υμένα που αποτελείται απο νευρικές ίνες που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της όρασης.¨Οταν υπάρχει κάποια αλλοίωση στον αμφιβληστροειδή και ανάλογα απο την εντόπιση και της έκταση αυτής της αλλοίωσης προκύπτει μικρό η μεγαλύτερο πρόβλημα στην όραση του ματιού.Υπάρχει ένας ολόκληρος τομέας της Οφθαλμολογίας που μελετάει αυτές τις αλλοιώσεις του βυθού.Εάν μπορούσες να γίνεις πιο συγκεκριμένη σχετικά με αυτήν την αλλοίωση θα μπορούσα ίσως να σε πληροφορήσω καλύτερα.

Laser Μυωπίας-PRK

Η Ιωάννα Σταύρου ρώτησε:Εχω κανει laser με την μεθοδο PRK πριν 3 βδομάδες. Το δεξί με μυωπία 5 και αστιγματισμό 1.25 και το αριστερό με μυωπία 2.75 και αστιγματισμό 2.25. Μπορώ να πω οτι το αριστερό έχει σχεδόν καθαρίσει αλλά το δεξί είναι αρκετά θολό ακόμα και αυτό με ανησυχεί.Όταν μισοκλείσω το δεξί μάτι καθαρίζει λίγο και αυτό με φοβίζει μήπως και έχει γίνει κάποιο λάθος. Ακούω τόσα πολλά για πιθανότητα αποτυχίας. Τι έχετε να μου πείτε;
Απάντηση:Αγαπητή Ιωάννα,η μέθοδος PRK η οποία είναι μία άριστη μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας έχει το μειονέκτημα ότι η όραση αποκαθίσταται σταδιακά και όσο διαρκεί η επούλωση του κερατοειδούς.Αυτό γενικά μπορεί να απαιτήσει διάστημα έως και 3 μήνες για να γίνει.Δεδομένου ότι έχεις μία τακτική παρακολούθηση απο οφθαλμίατρο που έχει εμπειρία στις διαθλαστικές επεμβάσεις θα σου έλεγα να κάνεις λίγο υπομονή μέχρι το 3μηνο.Εάν η όραση εξακολουθεί να είναι θολή μέχρι τότε θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο υπόλοιπου μυωπίας η αστιγματισμού και η δυνατότητα βελτιωτικής επέμβασης.Θα μπορούσα να αποκλείσω την περίπτωση του λάθους μόνο εάν είχα στη διάθεσή μου τις προεγχειρητικές και τις μετεγχειρητικές εξετάσεις σου.

Υπερτονία-Laser Μυωπίας

Η Κατερίνα Μακρυγιάννη ρώτησε: Καλησπέρα σας,σκοπεύω να κάνω σύντομα επέμβαση laser στα μάτια μου.Έχω μυωπία γύρω στους 6,30 βαθμούς και στα 2 μάτια καθώς και αστιγματισμό.Αυτό που με προβληματίζει είναι η υψηλή μου πίεση.Έχω υποβληθεί σε προεγχειρητικό έλεγχο και μου είπαν πως μπορώ να κάνω την επέμβαση.Συγκεκριμένα μου βρήκαν πως έχω 30 πίεση στο δεξί μου μάτι και 29 στο αριστερό και η παχυμετρία του κερατοειδούς μου έδειξε 598 στο δεξί και 590 στο αριστερό.Βάση της παχυμετρίας δηλαδή μου είπαν πως δικαιολογείται η αυξημένη μου πίεση.Να σημειωθεί πως είμαι 22 χρόνων με σταθερή μυωπία για αρκετά χρόνια.Έχω κάποιους ενδοιασμούς και γι’ αυτό θα ήθελα τη γνώμη σας καθώς και να μ’ενημερώσετε το πόσο κοστίζει η επέμβαση αυτή για να την κάνω σε εσάς.Ευχαριστώ για το χρόνο σας και περιμένω απάντησή σας.
Απάντηση:Αγαπητή Κατερίνα,θα πρέπει καταρχήν να διαπιστωθεί εαν η αυξημένη πίεση που παρουσιάζεις στα μάτια σου είναι παθολογική.Δηλαδή εάν έχει προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο του ματιού σου.Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με ειδικές εξετάσεις όπως είναι το οπτικό πεδίο και το OCT του οπτικού νεύρου.Εάν διαπιστωθεί κάποια βλάβη θα πρέπει να μειωθεί με ειδικά κολλύρια η πίεση του ματιού σου και να βεβαιωθούμε ότι η βλάβη αυτή δεν προχωράει με τις ίδιες εξετάσεις.H κατάσταση αυτή εάν βέβαια διαπιστωθεί λέγεται γλαύκωμα και δεν σου απαγορεύει απαραίτητα να κάνεις το laser για την μυωπία.Είναι δηλαδή μία σχετική αντένδειξη,που σημαίνει ότι εφόσον είναι υπό έλεγχο το γλαύκωμα δεν αποτελεί εμπόδιο για το laser.Εάν απο την άλλη μεριά δεν διαπιστωθεί καμμία βλάβη στα μάτια σου τότε είσαι στην κατηγορία της οφθαλμικής υπερτονίας η της υποψίας για γλαύκωμα, που σημαίνει ότι θα πρέπει καταρχήν να κάνεις την επέμβαση με την μέθοδο Femtosecond LASIK που είναι και η πιο σύγχρονη και δεν ανεβάζει την πίεση του ματιού κατά την διάρκεια της επέμβασης και βέβαια θα πρέπει να παρακολουθούμε την πίεση των ματιών σου  καθώς και την κατάσταση του οπτικού νεύρου με OCT,πράγμα βέβαια που θα πρέπει να γίνεται είτε κάνεις είτε δεν κάνεις το laser, για κάποιο χρονικό διάστημα.Το κόστος της επέμβασης αυτή την στιγμή (Ιανουάριος 2011) είναι 2500 ευρώ και για τα δύο μάτια, συμπεριλαμβανομένων των προεγχειρητικών εξετάσεων που απαιτούνται για να γίνει η επέμβαση καθώς και των μετεγχειρητικών επισκέψεων που αφορούν την επέμβαση.Αφορά βέβαια την μέθοδο Femtosecond LASIK με το VISUMAX Femtosecond laser της ZEISS και το CONCHERTO WAVELIGHT Eximer laser που αποτελούν αυτή την στιγμή ότι τελειότερο στο χώρο της διαθλαστικής χειρουργικής(βλέπε Εξοπλισμός στην ιστοσελίδα)

Συμπτώματα αστιγματισμού

O Τσολίνας Μανώλης ρώτησε: Γειά σας. Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις.Όταν κλείνω το δεξί μάτι και βλέπω με το αριστερό υπάρχει μία φωτεινή επιγραφή απέναντι από το σπίτι μου.Τα γράμματα τα διακρίνω αλλά θολά, ενώ το πρωί που δεν είναι φωτεινά τα διακρίνω κανονικά.Γιατί συμβαίνει αυτό;Επίσης νοιώθω να μία πίεση στο αριστερό μου μάτι,γιατί;Παρόλα αυτά όμως μια χαρά βλέπω σε μεγάλη απόσταση,αυτά τα συμπτώματα είναι συμπτώματα μυωπίας;
Απάντηση:Αγαπητέ Μανώλη,απο αυτά που μου γράφεις το πιθανότερο είναι να έχεις κάποιον αστιγματισμό στο αριστερό μάτι που σε ενοχλεί περισσότερο τη νύχτα γιατί η κόρη του ματιού διαστέλλεται στο ημίφως.Για την αίσθηση της πίεσης στο μάτι αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω αν δεν κάνω εξέταση και πάρω ιστορικό.Εάν είναι σταθερή και επιμένει θα μπορούσες να το δεις.

Τριχίαση-Γλαύκωμα

Ο Σκεντερλής Απόστολος ρώτησε: Καλημέρα σας γιατρέ.Θέλω να ρωτήσω για την πεθερά μου(είναι από τις καλές):-)Έχει γλαύκωμα, έκανε εγχείρηση και στα δυο μάτια,το ένα έχει καλή εξέλιξη το άλλο που μας ενδιαφέρει έχει 5-10% όραση. Παίρνει σταγόνες για το κατεστραμμένο μάτι Xalatan και Cosopt.Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το μάτι βγάζει βλεφαρίδες από την μέσα πλευρά του ματιού!!!Έκανε 2 φορές καυτηρίαση (για την τριχίαση) αλλά έχει πάλι το ίδιο πρόβλημα και είναι φανταζόμαστε παρενέργεια από τις σταγόνες. Έχετε να προτείνετε κάτι;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλή χρονιά.
Απάντηση:Αγαπητέ Απόστολε,η υπερτροφία των βλεφαρίδων είναι παρενέργεια του Xalatan,αλλά το ότι βγαίνουν προς τα μέσα δεν σχετίζεται με αυτό.Πιθανόν να προυπήρχε κάποιο πρόβλημα και με την υπερτροφία των βλεφαρίδων να επιδεινώθηκε.Γενικά το πρόβλημα της τριχίασης όταν αυτή οφείλεται σε εντρόπιο(δηλαδή στην συστροφή του βλεφάρου πρός τα μέσα που μπορεί να είναι πολλαπλής αιτολογίας) αντιμετωπίζεται άριστα με βλεφαροπλαστική απο εξειδικευμένο πλαστικό οφθαλμίατρο.Αν θέλεις κάποια σύσταση στείλε μου email η επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου.

Εγκυμοσύνη-Μυωπία

Η Άντα Πολυκράτη ρώτησε:Γιατρέ χαίρετε.Διανύω τον 2ο μηνα της εγκυμοσύνης μου και έχω αρκετή αλλά μη παθολογική μυωπία.Ο σύζυγός μου έχει επίσης μυωπία υψηλή ( ανω των 10 βαθμων ) και παθολογική, που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο αριστερό του μάτι ( πρόβλημα στην ωχρά), αλλά παρακολουθείται και πάει καλά.Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να κάνω κάτι κατά την εγκυμοσύνη μου ωστε να βοηθήσω ( αν μπορεί αυτο να συμβεί) στην καλύτερη δυνατή όραση του παιδιού.Ευχαριστώ.
Απάντηση:Αγαπητή Άντα,σωστή και ισορρρόπημένη διατροφή,αποφυγή του στρες και του καπνίσματος,πιστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού που σε παρακολουθεί είναι ότι χρειάζεσαι για να γεννήσεις ένα υγιές παιδάκι.Οι πιθανότητες να έχει το παιδί μυωπία η να αποκτήσει αργότερα είναι αυξημένες λόγω κληρονομικότητας.Δεν είναι όμως και σίγουρο.Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με ένα υγιές περιβάλλον και ισορροπημένο τρόπο ζωής βοηθάει πάντα.Για παράδειγμα σου αναφέρω μέσα απο τις πολυάριθμες μελέτες για την μυωπία ότι η μεγαλύτερη επαφή του παιδιού με το φως της ημέρας έχει σχετιστεί με μικρότερες πιθανότητες μυωπίας.

Έρπης κερατοειδούς

Ο Αναστάσιος Λάκης ρώτησε:Υπάρχουν εξελίξεις για τον έρπη του κερατοειδούς;
Απάντηση:Αγαπητέ Αναστάσιε,σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν εντυπωσιακές εξελίξεις για την θεραπεία της ερπητικής κερατίτιδος.Τα αντιικά φάρμακα σε μορφή αλοιφής που εφαρμόζεται 5 φορές την ημέρα παραμένουν ο κορμός της αντιμετώπισης.Επίσης αποδείχτηκε ότι η χρόνια λήψη αντιικών σκευασμάτων σε μορφή χαπιών μειώνει αισθητά τις υποτροπές της νόσου και συνεπώς και την πιθανότητα της απώλεια όρασης.Αυτό ισχύει ειδικότερα για αυτούς που πάσχουν απο χρόνιες επιπλοκές της νόσου(εν τω βάθει κερατίτιδες με θολώσεις του κερατοειδούς).

Εκτασία κερατοειδούς-Laser μυωπίας

H Μαρία Βασιλείου ρώτησε:Γεια σας.Η θυγατέρα μου είναι σήμερα 23 ετών. Είχε 8 βαθμούς μυωπία και στα δύο μάτια. Πρίν 3 χρόνια έκανε λέιζερ PRK σε οφθαλμίατρο στην Κύπρο. Το δεξί μάτι της έβλεπε θολά και μας καθυσύχαζε ο οφθαλμίατρος ότι θα περάσει, ότι είναι ψευδομυωπία και να ξανακάνει λέιζερ.
Ανησύχησα και σκέφτηκα να πάρω δεύτερη γνώμη. Επισκεφθήκαμε οφθαλμολογικό Κέντρο και μετά από τομογραφία μας είπαν ότι το αριστερό μάτι είναι εντάξει.
Το δεξί μάτι παρουσιάζει 5 βαθμούς μυωπία, 1,5 βαθμό αστιγματισμό και μέσο πάχος κερατοειδή 220μ. Η οφθαλμίατρος διέγνωσε εκτασία στον κερατοειδή και haze, μας είπε ότι δεν μπορεί να ξανακάνει λέιζερ.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε άν θα χειροτερεύσει η εκτασία.Τώρα φοράει φακό επαφής στο δεξί μάτι.
Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τη δική σας άποψη:
1) Υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα αυτό με τόσο λεπτό κερατοειδή; Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση;
2) Ποια η ευθύνη του οφθαλμίατρου που έκανε την επέμβαση; Θα μπορούσε να διαγνώσει πρόβλημα πριν το λέιζερ ή να το αποτρέψει με κάποιο τρόπο ή μέσο;
3) Η εκτασία – λεπτότητα του κερατοειδή συγκαταλέγεται σε απρόβλεπτες επιπλοκές της μεθόδου ή είναι θέμα προεγχειρητικής / μετεγχειρητικής «ευθύνης» του γιατρού;
Ευχαριστώ πολύ
Απάντηση:Αγαπητή Μαρία,η εκτασία κερατοειδούς μετά απο διαθλαστική επέμβαση είναι μία σοβαρή αλλά ταυτόχρονα πλέον σπάνια επιπλοκή.Υπάρχουν πλέον φόρμουλες και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που μας επιτρέπουν με αξιοθαύμαστη πλέον ακρίβεια να προβλέπουμε ποιά μάτια έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν μετεγχειρητικά εκτασία και να τα αποκλείουμε απο την επέμβαση.Έτσι τα τελευταία χρόνια η εκτασία κερατοειδούς έχει μειωθεί δραματικά διεθνώς.Ωστόσο ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ήθελε συμβεί υπάρχουν τρόποι που μπορούν να την αναστείλουν προτού γίνει σοβαρή,με κυριότερη απο αυτές την διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς(cross-linking κερατοειδούς).Δυστυχώς στηνπερίπτωση της κόρης σας με κεντρικό πάχος κερατοειδούς 220μ αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.¨Εχει σημασία να ξέρουμε εαν η εκτασία επιδεινώνεται .Εαν δεν υπάρχει επιδείνωση και η όραση είναι σχετικά καλή με τον φακό επαφής τότε θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι περαιτέρω.Διαδοχικές τοπογραφίες κερατοειδούς και OCT κερατοειδούς είναι λοιπόν απαραίτητες εξετάσεις.Όσον αφορά την ιατρική ευθύνη θα έπρεπε να ξέρω τι εξετάσεις έγιναν προεγχειρητικά και ακόμα καλύτερα να τις έβλεπα για να απαντήσω.